Ţigările electronice creează leziuni similare cu cele provocate de gazele toxice. 18 decese în SUA

-


Numărul deceselor legate de folosirea ţigărilor electronice în Statele Unite a ajuns la 18 în 15 state, au informat joi seara autorităţile americane. De asemenea, biopsiile plămânilor a 17 persoane afectate de boli pulmonare asociate utilizării ţigărilor electronice în Statele Unite, dintre care două decedate, au dezvăluit leziuni similare cu cele provocate de expunerea la gaze toxice, arată AFP.

 

Vârsta medie a pacienţilor care au murit este de 50 de ani, variind de la 27 la 71 de ani, a subliniat Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). De asemenea, au fost raportate cel puţin 1.080 de cazuri de leziuni pulmonare asociate cu folosirea ţigărilor electronice în 48 de state, cu 275 mai multe faţă de săptămâna trecută.

„Din păcate, acesta poate fi vârful aisbergului când vine vorba despre ameninţarea crescândă pentru sănătate pe care acest focar o prezintă pentru publicul american, în special pentru tineri şi adulţi tineri”, a declarat directorul CDC, Robert Redfield.

Cauza leziunilor pulmonare este încă neclară, dar potrivit CDC, circa 78 % dintre pacienţii care ştiau ce substanţe au folosit înainte de a se îmbolnăvi au relatat că au folosit produse conţinând THC, ingredientul primar al marijuanei.

”Seamănă cu leziunile directe, similare cu cele observate în cazul unei expuneri la emanaţii chimice toxice, gaze sau agenţi toxici”, a explicat medicul Brandon Larsen de la spitalul Mayo Clinic Arizona, autorul studiului publicat în jurnalul medical New England Journal of Medicine, citat de Agerpres.

În schimb, pacienţii studiaţi nu reprezintă decât un eşantion mic din cele peste 800 de persoane afectate, identificate până în prezent în Statele Unite. Însă, niciunul dintre aceste cazuri nu confirmă unul dintre diagnosticele înaintate iniţial, pneumonia lipoidă, care apare atunci când uleiurile penetrează plămânii.

”Din ceea ce am observat în studiul nostru, estimăm că majoritatea cazurilor implică contaminanţi chimici, derivaţi toxici sau alţi agenţi nocivi conţinuţi în lichidele pentru ţigările electronice”, a continuat Brandon Larsen.

Autorităţile din domeniul sanitar investighează aceste cazuri începând din luna iulie pentru a stabili cauza exactă a îmbolnăvirilor. Cele mai frecvent, persoanele afectate sunt tineri, utilizatori ai ţigărilor electronice. Trei sferturi dintre aceştia au utilizat în ţigările electronice e-lichide cu THC, agentul psihoactiv al canabisului, achiziţionate adesea de pe piaţa neagră.

Citeşte şi:

Trump cere anchetarea familiei Biden de către Ucraina și China

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.