Ţigările electronice cresc riscul de cancer şi boli cardiovasculare? Primul deces, confirmat în SUA

-


O persoană a murit în statul american Illinois în contextul valului de afecţiuni pulmonare asociate consumului de ţigarete electronice, scrie DPA. De asemenea, mai multe studii ştiinţifice au demonstrat faptul că ţigările electronice ar putea creşte riscul pentru anumite tipuri de cancere şi boli cardiace.

 

Autorităţile au precizat că nu au identificat compusul exact sau produsul care provoacă afecţiuni respiratorii, însă peste 190 de cazuri au fost raportate în 22 de state americane, aparent legate de consumul de ţigarete electronice („vaping”). Decesul a fost anunţat public într-o conferinţă telefonică organizată de reprezentanţi ai Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Food and Drug Administration (FDA) şi Illinois Department of Public Health.

În acest sens, Brian King, director-adjunct al CDC, a spus că medicii ştiu deja că aerosolii din dispozitivele de „vaping” conţin produse dăunătoare, precum metale grele şi chimicale cancerigene, însă niciuna dintre acele substanţe nu a fost asociată în mod specific cu apariţia acestui val de îmbolnăviri.

De asemenea, nu sunt cunoscute deocamdată procentele de pacienţi care au folosit nicotină, produse derivate din marijuana şi alte produse care sunt inserate în acele dispozitive pentru fumat. Incidentele au fost înregistrate în special în rândul adolescenţilor şi tinerilor adulţi.

La începutul acestui an, FDA a emis o avertizare legată de o potenţială problemă de siguranţă a ţigaretelor electronice, după ce i-au fost raportate mai multe crize epileptice în rândul unor persoane care au utilizat astfel de produse.

Pe plan naţional, fumatul a atins cel mai scăzut nivel al său înregistrat în Statele Unite, însă oficialii din domeniul sănătăţii sunt îngrijoraţi de avântul luat de „vaping”, în special în rândul tinerilor, un segment de populaţie în care această practică este deosebit de populară de aproape un deceniu.

Ţigarea electronică, un pericol pentru sănătate?

Ţigările electronice ar putea creşte riscul pentru anumite tipuri de cancere şi boli cardiace, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat pe şoareci şi celule umane în laborator la începutul acestui an, scria AFP.  Astfel, cercetătorii au arătat că ţigările electronice sunt mai nocive decât se credea iniţial în cercetarea publicată în revista Academiei americane de ştiinţe (PNAS).

Şoarecii, expuşi la vapori timp de două săptămâni, au inspirat vapori de nicotină echivalenţi a zece ani de folosire a ţigării electronice pentru un om. La finalul acestei experienţe, cercetătorii au constatat efecte negative în ADN-ul celulelor plămânilor, vezicii urinare şi inimii animalelor, precum şi o reducere a nivelului proteinelor care repara celulele în organe comparativ cu şoarecii care au expirat aer filtrat în aceeaşi perioadă de timp.

De asemenea, au fost mai fost observate modificări în celulele umane din plămâni şi vezică expuse în laborator la nicotină şi la un derivat cancerigen al acestei substanţe, nitrozamină. Aceste celule au suferit rate mai ridicate de mutaţii tumorale.

„Deşi ţigările electronice conţin mai puţine substanţe cancerigene decât ţigările clasice, folosirea lor ar putea prezenta un risc mai mare de a contracta o boala pulmonară sau de vezică precum şi de dezvoltare de boli cardiace”, sublinia  profesorul Moon-Shong Tang, coordonatorul studiului ţintă.

Pe de altă parte, studiile pentru examinarea pe termen lung a efectelor ţigările electronice au avut rezultate mixte. În 2016,  medicul Vivek Murthy preciza că „amploarea folosirii ţigărilor electronice în rândul tinerilor americani constituie o îngrijorare majoră de sănătate publică”, vorbind despre o creştere cu 900% a ratei de folosire a ţigărilor electronice în rândul liceenilor.

Astfel, cercetătorii au descoperit că utilizarea e-ţigaretelor şi a celor normale, prin comparaţie cu utilizarea e-ţigaretelor fără conţinut de nicotină, au avut acelaşi impact nociv asupra semnelor vitale, tensiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace.

Tensiunea arterială sistolică periferică a crescut semnificativ pe o durată de 45 de minute, după utilizarea ţigării electronice şi pe o durată de 15 minute după stingerea ţigării obişnuite. Ritmul cardiac a rămas, de asemenea, crescut timp de 45 de minute de la utilizarea e-ţigaretelor, cu o creştere de 8% în primele 30 de minute.

Prin comparaţie, ţigările obişnuite au crescut ritmul cardiac pe o perioadă de numai 30 de minute, iar ţigaretele electronice fără conţinut de nicotină nu au declanşat creşteri ale ritmului cardiac.

Citeşte şi:

Vaccinarea, singura metodă de a preveni cancerele legate de virusul papiloma uman

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.