30 de ani de la adoptarea Proclamaţiei de la Timişoara. „Preşedintele României trebuia să fie simbolul despărţirii definitive de comunism”

-


În urmă cu 30 de ani, pe 11 martie 1990, în Piaţa Operei din Timişoara a avut loc o manifestaţie organizată de societăţile „Timişoara”, „Europa” şi Confederaţia „16 Decembrie” unde s-a adoptat documentul numit ”Proclamaţia de la Timişoara”. Punctul 8 al acestui document ar fi putut reprezenta o şansă reală pentru viitorul european al României, dacă foştii nomenclaturişti ai PCR, aflaţi la putere în 1990 sub umbrela FSN, ar fi acceptat lustraţia.

sursa foto: memorialsighet.ro

Punctul 8 al Proclamaţiei  de la Timişoara a fost transpus într-un proiect de lege (Legea lustraţiei), iniţiat la 13 iunie 2005, când a fost depus la Senat. A trecut de Parlament la 19 mai 2010, însă a fost contestat la CCR, care a admis sesizarea la 7 iunie 2010. În 2012, CCR a decis că Legea lustraţiei este neconstituţională. În 2013, legea a fost respinsă definitiv în Parlament.

Proclamaţia propusă de jurnalistul şi scriitorul George Şerban a fost analizată la 27 februarie 1990, într-o şedinţă extraordinară, de către membrii societăţii „Timişoara”. Proclamaţia pornea de la premisa că idealurile Revoluţiei din decembrie 1989 au fost trădate, iar revoluţia trebuia continuată pe cale paşnică.

În acest context, documentul făcea în deschidere o analiză a evenimentelor de la Timişoara din decembrie 1989, subliniind faptul că ”la Revoluţia din Timişoara au participat toate categoriile sociale. Pe străzile Timişoarei au căzut, seceraţi de gloanţe, unul lângă altul, muncitori, intelectuali, funcţionari, studenţi, elevi, copii şi chiar locuitori ai satelor, veniţi în sprijinul Revoluţiei”.

Textul Proclamaţiei a fost adoptat, iar Societatea Timişoara s-a angajat să susţină promovarea acestuia în faţa Consiliului Municipal Timişoara, la 2 martie 1990. Câteva zile mai târziu, în urma demersurilor întreprinse, Consiliul Municipal Timişoara a aprobat Piaţa Operei ca loc de desfăşurare a manifestaţiei pentru lansarea Proclamaţiei de la Timişoara, considerând că acţiunea reprezintă, prin conţinutul ei, o evocare spirituală a Revoluţiei de la Timişoara.

„Proclamaţia de la Timişoara”, un document în 13 puncte, a fost citită zecilor de mii de timişoreni, din balconul Operei, de către George Şerban, principalul autor al acesteia.

„Revoluţia de la Timişoara nu a fost doar anticeauşistă, ci şi categoric anticomunistă. În consens cu aspiraţiile sutelor de milioane de oameni din estul Europei, timişorenii au cerut şi abolirea imediată a acestui sistem social totalitar şi falimentar, idealul revoluţiei fiind reîntoarcerea la valorile autentice ale democraţiei şi civilizaţiei europene” – se arata în textul Proclamaţiei de la Timişoara.

De asemenea, autorii acestui document programatic, participanţi la evenimentele din 16-22 decembrie 1989, nu au considerat revoluţia română din decembrie 1989 încheiată. Aceasta trebuia continuată paşnic, dar ferm.

„După ce am înfruntat şi am învins fără ajutorul nimănui unul din cele mai puternice sisteme represive din lume, nimeni şi nimic nu ne mai poate împiedica”, se arată în textul documentului.

„Proclamaţia de la Timişoara” a avut menirea de a  clarifica scopul şi rolul Revoluţiei de la Timişoara, şi anume căderea regimului comunist, nu numai a ceauşismului, prin participarea tuturor categoriilor sociale. Proclamaţia urma să aducă la cunoştinţa opiniei publice româneşti „idealurile originare” al Revoluţiei timişorene. În acest document, populaţia oraşului Timişoara este prezentată ca fiind iniţiatoarea Revoluţiei Române, care în intervalul 16 – 20 decembrie 1989 a purtat un înverşunat război cu unul dintre cele mai puternice şi mai dure sisteme represive din lume, potrivit memorialulrevoluţiei.ro.

Membri ai Societăţii Timişoara vor participa, miercuri, 11 martie, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local al municipiului Timişoara, care a aderat la 9 martie 1990, fără niciun vot împotrivă, la Proclamaţia de la Timişoara.

Citeşte şi:

Rusia, coronavirusul și petrolul

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.