Toate voturile duc la Roma

-


Mai precis, Italia devine acum încă un stat al Uniunii Europene în care vechea clasă politică este pur și simplu măturată de către noile partide populiste și anti-sistem.

Desigur, o parte a alegătorilor și-a exprimat neîncrederea în clasa politică pur și simplu refuzând să meargă la vot. Abia 60% dintre cetățenii Italiei au votat, ceea ce reprezintă un ,,record’’ pentru acest stat. Dintre cei care s-au prezentat însă la vot, majoritatea și-au pus speranțele în ,,ultrapopuliști’’ și tot soiul de extremiști, o imagine de rău augur pentru Italia, un stat totuși important al UE. Fiecare al doilea italian a votat un partid populist!

Formațiunea populistă Mișcarea 5 Stele a obținut 32 de procente, devenind primul partid al Italiei. Evident, rezultatul obținut, deși este uimitor pentru un partid relativ nou, nu îi va permite să formeze o majoritate.

Coaliţia de dreapta ,,a lui Berlusconi’’ a obținut 37 de procente, tot insuficient pentru formarea majorității, în plus, această alianță este formată din multiple entități politice: ,,Forza Italia’’ (partidul lui Berlusconi), ,,Liga Nordului’’, ,,Frații Italiei’’ și ,,Noi cu Italia’’. De remarcat că din cele 37 de procente ale întregii Alianțe, Liga Nordului a obținut 17 %, mai mult decât cele 14% obținute de către Fortza Italia a lui Berlusconi. Bătrânul politician italian cedează pentru prima oară din anul 1994, leadership-ul ,,conservatorilor’’ din Italia și, deci, dreptul de a-și impune un prim-ministru (în urmă condamnării sale, Silvio Berlusconi mai are un an interdicție pentru ocuparea unui asemenea post).

Iese puternic în evidență mai ales vârsta celor doi câștigători ai alegerilor din Italia: Matteo Salvini (șeful Ligii Nordului) și Luigi Di Maio (șeful Mișcării 5 Stele). Matteo are 44 de ani, Luigi – 31 de ani. Lucru remarcat și în alte state: Emmanuel Macron are 40 de ani, Sebastian Kurz – cancelarul Austriei – are 31 de ani, Frauke Petry – șefa AfD din Germania- 42 ani. Este vizibilă, deci, tendința europeană de eliminare totală a ,,vechiului’’ de pe scena politică, de unde putem extrage întrebarea: la momentul oportun, ce tânăr va reprezenta totuși ,,noul’’ în Romania?

Citește și:

Semnificația zilei de 8 Martie

10 românce geniale care au influențat istoria lumii


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.