Tonomatul nostru, Eminescu

-


Nu cred în existența unei conspirații împotriva românilor. E suficient că știm să ne facem rău singuri. Chiar prea bine. Iar în această categorie intră și afirmațiile recente ale unui fost consilier prezidențial, idei destul de nefericite ce îl privesc tocmai pe poetul nostru național și care au facut destula vâlvă.  Citez: „moșierii […] îl finanțau pe Eminescu să desființeze toate ideile venite dinspre Europa prin pașoptism”.

Cum spuneam mai sus, în ciuda coincidențelor, refuz să cred că această afirmație face parte dintr-o acțiune concertată de a demitiza tot ceea ce noi românii avem mai valoros. Despre ce coincidențe vorbesc? Despre acelea cu care suntem hăituiți de ani buni de tot felul de domni foarte vizibili în media, indivizi ce par a avea în fișa postului uciderea din memoria colectivă a valorilor românești prin căderea acestora în derizoriu.

Am avut astfel parte, de la Revoluție încoace, de toate defectele inimaginabile ale tuturor celor care au gândit de-a lungul timpului românește pe aceste meleaguri. Se vede treaba că noi, românii, trebuie să avem eroi fie curvari, fie homosexuali, fie vârcolaci, fie plini de boli venerice, fie nebuni de-a binelea, fie sărăntoci șamd.

Ba nici români n-au fost: ultima găselniță – atacarea de către un așa-zis istoric a originii românești a dinastiei Basarabilor. A fost până la urmă ușor demontată de niște românași isteți care s-au apucat de făcut cercetări genetice în mormintele bisericii Sf. Nicolae de la Curtea de Argeș. Da, acum putem răsufla ușurați. Basarab I, Mircea cel Bătrân și Vlad Țepeș au fost români, slavă Domnului!

Dar să revenim la Eminescu. În primul rând, domnul fost consilier pune egalitate între Eminescu și un mercenar de rând din presa de astăzi, unul gata să publice tot ceea ce dorește patronul. Carevasăzică, naționalismul și ideile lui Eminescu nu sunt autentice, ci doar o spoială care să ascundă grosimea portofelului. Despre cât de mult servea Eminescu interesele Partidului Conservator (ale moșierilor adică) în ziarul Timpul (deținut de conservatori) ne arată o vorbă de atunci comună multor lideri ai acestui partid:  „Ia mai opriți-l pe Eminescu ăsta!”

Și să discutăm puțin și despre antipașoptismul lui Eminescu. Majoritatea ideilor pașoptiste se învârteau în jurul principiilor autodeterminării popoarelor. Deci – la scară națională – în jurul dorinței de unire, independență și suverantitate a tuturor românilor. Or aceste idei nu numai că au fost expimate de Eminescu mai bine decât nimeni altcineva, dar au și fost preluate după momentul 1948 de către toți liderii Partidul Conservator.

Finalul, care ar trebui să fie o luare aminte pentru toți cei ce vorbesc mult prea ușor despre lucruri pe care nu le stăpânesc, aparține poetului național: “Nimic nu e mai periculos pentru conștiința unui popor decât priveliștea corupției și a nulității recompensate.’’ Mihai Eminescu, Opere, XIII, Editura Academiei, București, 1985.

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.