TOP 6 -Spioni dubli din timpul Războiului Rece

-


Războiul Rece este considerat în lumea spionajului epoca de aur în care SUA și URSS alături de aliații lor și-au folosit toate instrumentele disponibile pentru a-și dezvălui secretele. Agentul dublu și ofițerul recrutor au jucat un rol deosebit în jocul informațional în contextul în care cele două lumi: capitalistă și comunistă își disputau supremația, scrie history.com.

Fie că au fost conduși de lăcomie, de ideologie sau de răzbunare, astăzi vă prezentăm șase  dintre cei importanți spioni dubli ai Războiul Rece, care au furnizat inamicului informații prețioase.

 Julius și Ethel Rosenberg

sursa foto: History.com

Cuplul Julius și Ethel Rosenberg au fost devotați cauzei comuniste în numele căreia au condus în New York o întreagă rețea clandestină de spioni cu ajutorul cărora au furmizat informații importante URSS.  După 1940, rețeau acestora a început să funcționeze, când Julius Rosenberg s-a angajat inginer în Corpul Marinei SUA.

El a fost concediat în 1945, când armata a aflat de simpatiile sale comuniste, dar nu înainte de a-și recruta propriul frate,care lucra la Proiectul Manhattan. Acesta i-a furnizat  schițele bombei atomice pe care experții americani o dezvoltaseră în secret.

Între timp, alți spioni ai rețelei Rosenberg au livrat mii de pagini de documente care detaliază noile tehnologii radar și de aeronave. La judecarea acestora, după arestarea din 1950, fratele lui Ethel a fost martorul cheie împotriva acestora. Justiția americană i-a condamnat la moarte, iar președintele Dwight D.Eisenhower a refuzat să îi grațieze.

Cei doi au fost trimiși pe scaunul electric din penitenciarul Sing Sing din statul New York, pe 19 iunie 1953, marcând prima execuție a unor civili  americani pentru spionaj.

Klaus Fuchs

sursa foto: The Times

În 1933 Adolf Hitler devenea cancelar al Germaniei, iar Klaus Fuchs părăsea Germania pentru Regatul Unit, unde a obținut un doctorat în fizică și a devenit cetățean.

În timpul celui de-al doilea război mondial a fost invitat să se alăture programului de dezvoltare clandestină a bombei atomice din Marea Britanie, în pofida simpatiilor comuniste cunoscute ale acestuia, și de acolo a fost trimis în Statele Unite pentru a participa la Proiectul Manhattan.

După revenirea în Regatul Unit, Fuchs a devenit un cercetător  de prestigiu în domeniul energiei nucleare. În 1950 a fost reținut, după ce agenții din S.U.A. au descoperit că de ani de zile el furnizase secrete nucleare sovieticilor, care aveau propria bombă atomică. Fuchs a mărturisit că ”avea încredere totală în politica rusă și că aliații occidentali au permis în mod deliberat Rusiei și Germaniei să se lupte între ei până la moarte”.

După nouă ani de închisoare, Fuchs a emigrat în Germania de Est, unde a continuat să lucreze ca fizician nuclear până la pensionarea sa în 1979.

Ray Mawby

sursa foto: The Times

Ray Mawby a fost un politician conservator care a susținut valorile tradiționale britanice. Între 1955-1983 a fost membru în Camera Comunelor, iar în 2012, la zece ani de la moartea sa, un reporter al BBC a descoperit documente care atestau că Mawby fusese recrutat de  agenții serviciului de spionaj cehoslovac.

Sute de pagini de documente au dezvăluit că Mawby, care a primit numele de cod Laval, a început să transmită informații, nu după mult timp după ce agenții cehoslovaci l-au abordat pentru prima dată la un cocktail din noiembrie 1960. Fără a avea acces la informații clasificate, Mawby le-a furnizat numai  bârfe politice, cum ar fi existența unei investigații confidențiale asupra unui coleg din  Partidul Conservator.

Pentru fiecare informație utilă, Mawby a primit 100 de lire sterline. În anii următori, spionii cehoslovaci i-au oferit  până la 400 de lire sterline pe an. Deși Mawby se  întâlnea  de câteva ori pe lună cu agenții săi, colaborarea cu aceștia  s-a încheiat în 1971.

Cei cinci de la Cambridge

sursa foto: The Telegraph

În anii 1930, serviciile secrete sovietice au reușit cea importantă lovitură din lumea informațiilor secrete în mediile elitiste și de vârf ale societății britanice de la renumita universitate din  Cambridge.

În decurs de aproape un deceniu de absolvire, Donald Maclean, Guy Burgess, Kim Philby, Anthony Blunt și John Cairncross s-au străduit să lucreze în posturi  importante de la vârful puterii britanice pentru a le transmite informații sovieticilor. De exemplu, datorită acestor agenți dubli, care au fost motivați de ideologia comunistă și de bani, URSS a aflat despre un plan aliat de răsturnare al regimului comunist din Albania precum și strategia americană din timpul războiului din Coreea.

Divizia anti-sovietică din cadrul MI 6 au reușit să îi depisteze pe cei cinci corifei de la Cambridge și i-a împiedicat pe Maclean și Burgess să plece la Moscova în 1951. Philby și Caincross au reușit să fugă în URSS, în timp ce Blunt a cerut imunitate penală în schimbul mărturiilor sale.

Aldrich Ames

sursa foto: peteearly.com

A fost un caz atipic în cadrul CIA deoarece Ames a avut performanțe slabe în munca informativă și o mare vulnerabilitate în privința consumului de alcool și al jocurilor de noroc. În pofida acestor probleme, a ajuns șeful diviziei anti-sovietice din cadrul CIA, iar din 1985 a furnizat informații clasificate KGB-ului. Pentru suma de 2,7 milioane de dolari, Ames a vândut KGB lista cu cei zece agenți ai CIA din spațiul sovietic, care au fost executați în secret de către Kremlin.

Deși oficialii americani bănuiau existența unor scurgeri de informații către KGB, Ames a evitat arestarea până în 1994, când FBI-ul a descoperit dovezi incriminatoare în gunoiul său și în calculatorul său.

În prezent, el execută o sentință pe viață la o închisoare federală din Pennsylvania.

Adolf Tolkachev

sursa foto: Upclosed

La începutul anului 1977, inginerul sovietic,  Adolf Tolkachev, a început să plaseze note informative în mașinile diplomaților americani de la Moscova, cerând să se întâlnească cu un înalt oficial american. CIA l-a ignorat inițial, îngrijorată că va cădea într-o capcană a KGB. Dar Tolkachev, care a lucrat la un institut militar de aviație din Moscova, a persistat și, în cele din urmă, a câștigat încrederea CIA.

Din 1979 până în 1985, el a furat  documentele clasificate pe care le-a fotografiat și le-a transmis CIA. Din datele oferite de  Tolkachev, CIA a aflat că rachetele de croazieră și avioanele de bombardament ale SUA  nu putea fi detectate de către radarele sovietice.

Pentru munca sa de spionaj, CIA i-a plătit lui Tolkachev mai mult de 1 milion de dolari și i-a furnizat albume rock cu Led Zeppelin și The Beatles fiului său. Tolkachev și-a justificat trădarea în favoarea CIA din răzbunare față de regimul stalinist care îi ucisese tatăl în timpul epurărilor din anii 30.

În 1986, Adolf Tolkachev a fost executat de KGB după ce a fost trădat de către cârtița Aldrich Ames.

Mai puteți citi și: Ce a declarat Patriarhul Daniel la Kremlin?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.