TOP10 Teste nucleare din lume

-


Războiul Rece (1947-1991) a fost o perioadă de confruntare politică, ideologică, militară şi nucleară între EST şi VEST. În acest răstimp, SUA și URSS au testat arme nucleare mai mari de 10 megatone (10 milioane de tone de TNT), fiind totodată  de 500 de ori mai puternice decât prima bombă atomică.

De la primul test nuclear realizat (15 iulie 1945), peste 2051 au fost efectuate în întreaga lume. În momentul de faţă, nicio altă forţă militară nu reprezintă o ameninţare distructivă pentru omenire, în afara armelor nucleare. Astăzi, acestea au devenit ultraperformante, însă primul experiementat efectuat în anul 1945 a rămas în istorie, prin forţa distructivă echivalentă cu 20.000 de TNT şi randamentul de circa 20 de kilotone, scrie sciencealert.com.

 1. Bomba Ţarului:
  sursa foto: sciencealert.com

  Pe 30 octombrie 1961, URSS a detonat cea mai mare armă nucleară testată vreodată și a creat totodată cea mai mare explozie provocată de om în istorie. Explozia a fost de circa 3.000 de ori mai puternică decât bomba nucleară detonată la Hiroșima.

  Blițul de lumină al exploziei a fost vizibil până la 620 de mile distanță. Potrivit NukeMap, o bombă nucleară cu un randament de 20 kilotone produce o minge de foc pe o rază de 260 de metri, ceea ce face ca lăţimea sa totală sa fie cât cinci terenuri de fotbal.

  2. Testul sovietic 219:

  sursa foto: sciencealert.com

  Pe 24 decembrie 1962, URSS a efectuat testul nuclear  # 219 în insula Novaya Zemlya. Bomba a avut un randament de circa 24,2 megatone. O bombă de asemenea forță ar incinera circa 3,58 kilometri pătrați, provocând în același timp populaţiei arsuri de gradul trei  pe o rază de 2.250 de kilometri pătrați. Nu există fotografii sau videoclipuri ale acestei explozii în arhivele Federaţiei Ruse.

  3. Testele Sovietice #173, #174 şi #147

  sursa foto: wikipedia

  Din 5 august până în 27 septembrie 1963, URSS a condus o serie de teste nucleare în Novaia Zemlia. Testele 173, 174 şi 147 deţin, în această ordine, poziţiile 5, 4 şi 3 în topul celor mai puternice explozii nucleare din istorie. Toate aceste bombe au produs explozii de circa 20 de megatone, adică de aproximativ 1.000 de ori mai mari decât bomba folosită la Nagasaki. O bombă de acest tip incinerează totul pe o distanţă de circa 7.7 kilometri pătraţi. 

  6. Castle Bravo:

  sursa foto: sciencealert.com

  Această bombă a fost detonată pe 28 februarie1954, fiind totodată cea mai mare explozie nucleară din seria de teste nucleare Castle. „Bravo” fusese proiectat să producă o explozie de 6 megatone, dar, în realitate, a produs una de 15 megatone. Norul produs de explozie a circulat pe o suprafaţă de aproape 35 de kilometri, iar calculul greşit făcut de armata americană a dus la iradierea a circa 665 de locuitori ai Insulelor Marshall şi la moartea cauzată de radiaţii a unui pescar japonez care se afla la 80 de mile distanţă de locul deflagraţiei.

  7. Castle Yankee:

  sursa foto: sciencealert.com

  Castle Yankee a fost cel de-al doilea test nuclear din seria Castle, pe care armata SUA l-a efectuat pe 4 mai 1954. Bomba a avut 13.5 megatone, iar norul exploziei a ajuns în patru zile până în Mexico City, care se afla la peste 18 kilometri distanţă.

     8. Testul sovietic 123:

sursa foto: wikipedia

Pe 23 octombrie 1961, URSS a efectuat testul nuclear  cu numărul 123 în insula Novaia Zemlia. Testul a folosit o bombă nucleară de circa 12.5 megatone care incinerează totul pe o distanţă de circa 5.5 kilometri pătraţi şi cauzează arsuri de gradul trei pe o distanţă de circa 3.3 kilometri pătraţi.

9. Castle Romeo:

sursa foto: sciencealert.com

Acest experiment nuclear a avut loc în anul 1954, în atolul Bikini. „Castle Romeo” a fost al treilea cel mai puternic test al acestei serii de bombe și a avut un randament de 11 megatone. Această bombă a fost primul dispozitiv care a fost testat pe o barjă, în loc de un recif. Această explozie ar fi incinerat tot pe o suprafaţă de circa 1,91 kilometri pătrați.

10. Ivy Mike:

sursa foto: science alert.com

Pe 1 noiembrie 1952, SUA a testat  bomba Ivy Mike în Insulele Marshall. Aceasta a fost prima bombă cu hidrogen de pe planetă, a produs o explozie de 10.4 megatone. Explozia acesteia a fost de aproape 700 de ori mai puternică decât bombele folosite la Hiroshima.

Detonarea bombei Ivy Mike a fost atât de puternică încât a vaporizat Insula Elugelab, lăsând în locul ei un crater imens. Norul exploziei a circulat pe o distanţă de 30 de mile.

 

Citeşte şi:

Bolovanii sistemului. Polițista cu carențe în comportament este cercetată disciplinar

 

sursa foto: wikipedia


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.