„Toți cei din conducerea PSD au fost la un moment dat oamenii lui Liviu Dragnea. Inclusiv Gabriela Firea”. INTERVIU cu Cătălin Ivan (ADN)

-


PSD nu-și va reveni niciodată pentru că îi lipsesc oamenii cu viziune, curați, profesioniști, care să recredibilizeze partidul în fața propriului electorat, este de părere Cătălin Ivan, liderul Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN). Într-un interviu pentru Jurnalistii.ro, Ivan a declarat că a închis definitiv capitolul legat de PSD, iar proiectul său politic, ADN, are tot ce-i trebuie pentru a produce o schimbare profundă în politica românească.

  • Toți au girat stilul autoritar al lui Liviu Dragnea și au pus umărul la înlăturarea unora incomozi din partid, până le-a venit și lor rândul.
  • Ieșirea de la guvernare ar încurca în mod cert opoziția care și-a construit campanie pe mesaje împotriva lui Dragnea și nimic mai mult.
  • PSD nu arată ca un partid preocupat să înțeleagă mesajul dat de români. Dimpotrivă, arată ca un partid incapabil să se reinventeze.

Jurnalistii.ro: V-ați așteptat ca PSD să piardă alegerile?

Cătălin Ivan: Pentru mine, declinul PSD a fost evident încă din 2015. Victoria „istorică” din 2016 a fost înșelătoare și nu avea cauze reale, obiective. Soclul pe care și l-a construit Liviu Dragnea pentru propria statuie era atât de șubred încât a fost nevoie doar de un prim test electoral pentru ca realitatea să-i lovească direct în față pe toți cei care au crezut în el.

Destructurarea PSD a început încă din perioada lui Victor Ponta. Acesta se ocupa de guvern, iar Dragnea punea încă de atunci în funcții importante din partid oameni lipsiți de orice urmă de merit politic sau profesional, având obediența față de acesta drept singur argument.

Aceștia au fost și cei care l-au ajutat să pună mâna pe puterea absolută în partid imediat ce s-a ivit ocazia. Cu astfel de oameni, avându-l pe Dragnea lider suprem, eșecul era doar o chestiune de timp.

PSD-ul condus de Viorica Dăncilă își va reveni repede după eșecul de la alegerile europarlamentare?

Nu-și va reveni niciodată. PSD-ului de acum îi lipsesc oamenii cu viziune, curați, profesioniști, care să recredibilizeze partidul în fața propriului electorat. Nici vorbă să mai câștige ceva electorat nou.

Declinul va fi mai accelerat sau mai lent în funcție de ce vor face cei din opozițe, dar nu va fi decât declin până când acest partid nu va mai fi relevant deloc pe scena politică.

Cine ar fi cel mai potrivit să conducă PSD?

Acest partid este același pe care l-a lăsat Liviu Dragnea înainte să se predea la secția de poliție. În afara unor răfuieli interne, nimic spectaculos nu se poate întâmpla. Oricine ar veni, va fi tot dintre ei și va face cam același lucru. PSD nu arată ca un partid preocupat să înțeleagă mesajul dat de români. Dimpotrivă, arată ca un partid incapabil să se reinventeze.

Ieșirea PSD de la guvernare în acest moment i-ar ajuta pe social democrați la viitoarele alegeri în sensul în care unele voci avizate susțin că multe dintre măsurile populiste nu pot fi susținute financiar, iar un alt guvern le-ar deconta?

Ieșirea de la guvernare ar încurca în mod cert opoziția care și-a construit campanie pe mesaje împotriva lui Dragnea și nimic mai mult. PSD ar încetini puțin declinul, dar cu siguranță intrarea în opoziție nu ar fi un moment bun pentru ei ca să-și pregătească revenirea. Nu ar mai avea nici cu cine, nici cu ce. Foarte mulți primari vor alege anul viitor să candideze din partea altor partide. Drumul PSD este fără întoarcere.

Viorca Dăncilă a deschis larg porțile partidului pentru toți cei care au plecat la un moment dat voit sau mai puțin voit, iar dvs. vă numărați printre ei. Luați în considerare revenirea în PSD?

Eu am închis definitiv capitolul PSD din viața mea politică după mulți ani în care am făcut absolut tot ce mi-a stat în putere ca acest partid să nu ajungă unde a ajuns. Un capitol închis rămâne închis. Sunt pe un alt drum, foarte greu, cu multe provocări, lipsuri și obstacole, dar este drumul pe care vreau să fiu și singurul în care cred. ADN – Alternativa pentru Demnitate Națională are tot ce-i trebuie pentru a produce o schimbare profundă în politica românească. Se va întâmpla mai devreme sau mai târziu în funcție de resursele pe care le vom avea la dispoziție, dar se va întâmpla cu siguranță.

Mulți dintre oamenii lui Liviu Dragnea țin cu dinții de fotolii, unul dintre ei fiind Carmen Dan. Ce explicație poate avea menținerea oamenilor fostului lider PSD în preajma partidului?

Toți cei din conducerea PSD au fost la un moment dat oamenii lui Liviu Dragnea. Inclusiv Gabriela Firea. Toți au girat stilul autoritar al acestuia și au pus umărul la înlăturarea unora incomozi din partid, până le-a venit și lor rândul. Nu sunt cu nimic mai buni cei care vor să le ia locul celor care se țin acum cu dinții de fotolii.

Citește și: Cine îl regretă pe Liviu Dragnea


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.