Tradiții și obiceiuri în Sfânta Duminică a Floriilor

-


Astăzi, creștinii ortodocși prăznuiesc Floriile (Duminica Stâlpărilor), cea mai importantă sărbătoare premergătoarea Sfintelor Paști, care amintește de Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Salcia este simbolul acestui praznic sfânt, iar creștinii după ce merg la slujbă cu ramurile acesteia şi după ce sunt sfinţite, le pun la icoane, geamuri, uşi sau porți.

 

În duminica Floriilor, mormintele celor dragi sunt curățate și împodobite cu ramuri de salcie. Mulți creștini pentru a se bucura de prosperitate și de sănătate agață ramuri sfințite de salcie în gospodării. De asemenea, pe ogoare şi în grădini, se îngroapă mugurii salciei sub prima brazdă, tot pentru efectul lor miraculos, care atrage belşugul.

Vitelor li se pun în mâncare mâţişori de salcie, pentru a fi sănătoase tot anul şi pentru a face viţei sănătoşi. Cei care au ţinut post pot consuma produse culinare din pește pentru că este dezlegare, iar preparatele au puteri tămăduitoare.

Pentru sănătatea familiei, se aerisesc hainele, se termină curăţenia casei şi se stropeşte toată gospodăria cu agheasmă.

Este bine ca fetele care nu sunt căsătorite să scoată zestrea afară, la soare şi s-o împodobească cu flori. Este un obicei prin care, în ziua de Florii, păstrând rânduiala Postului, tinerele se roagă Mântuitorului Iisus să le dea sănătate şi să le aducă ursitul mai repede.

Se spune că un creștin, care se împărtăşeşte de Florii, are şansa să i se împlinească orice dorinţă. Acesta trebuie să-şi pună în gând o dorinţă, când se apropie de preot, să primească sfânta împărtăşanie;

În Muntenia, în ziua de Florii oamenii nu se spală pe cap, pentru că este duminica în care înfloresc pomii, şi din acest motiv, cei care nu respectă tradiţia vor încărunţi. De asemenea, în mai multe localități din țara noastră, fetele își pun în noaptea de Florii busuioc sub pernă, pentru a deveni mai frumoase şi pentru ca, în acel an, cu puţin noroc, să se mărite.

Citește și:

Reunificarea României cu R.Moldova, amenințată de populism și politicianism?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.