Tragedii în lanţ cu Boeing 737 MAX 8. Ce se întâmplă cu contractul semnat de TAROM cu producătorul american?

-


Primele avioane Boeing 737 Max 8 vor intra în flota TAROM începând cu anul 2023, iar contractul nu va fi reziliat cu producătorul american, au declarat, pentru Jurnaliştii.ro, surse din cadrul companiei TAROM.

 

„Este total nedrept ce se întâmplă în momentul de faţă întrucât presa a rostogolit un subiect care nu există. Avioanele Boeing 737 Max 8 vor intra în flota noastră din 2023. În momentul de faţă, acestea nu sunt construite pentru că loturile sunt deja ocupate de chinezi. Noi am prins un deal bun cu Boeing şi nu ştim încă cauzele accidentului din Etiopia. Acum, vorbim despre un lucru care nu există. Este total nedrept pentru TAROM întrucât nu se cunosc datele accidentului aviatic din Etiopia”, au declarat, surse din TAROM, pentru Jurnaliştii.ro.

În momentul de faţă, compania TAROM a plătit un prim avans constructorului american pentru cinci aeronave Boeing 737 MAX 8 care vor intra în flotă abia din anul 2023.

„Mai avem patru ani până în anul 2023 şi multe rate de achitat. De asemenea, tehnologia evoluează şi nu putem să speculăm pe subiectul accidentului aviatic din Etiopia pentru că nu avem date, iar constructorul va efectua cercetări când se va găsi cutia neagră”, au adăugat sursele noastre.

În iulie 2018, compania TAROM a semnat contractul pentru achiziţia a cinci aeronave 737 MAX 8, unul dintre modelele cel mai bine vândute ale producătorului aerian.

Cele cinci aeronave Boeing 737 MAX 8 care vor intra în flota Tarom, vor fi construite special pentru acest contract. Aeronavele 737 MAX 8 au cea mai avansată tehnologie Boeing de până acum, inclusiv lumina diferită la interior, în funcţie de momentul zilei sau de destinaţie, ferestre cu 20% mai mari ca ale avioanelor din prezent, ecrane pe toate tetierele fotoliilor.

“Cele cinci noi aparate de zbor 737 MAX 8 ne promovează în rândul jucătorilor importanți de pe piața transporturilor aeriene. Este un contract pe care îl consider un pas decis din partea Tarom în direcția corectă”, declara, la semnarea contractului, ministrul Transporturilor, Lucian Șova.

Expertul în aviaţie, Sorin Stoicescu a declarat, la postul Realitatea tv, că avionul Boeing 737 MAX are o problemă înainte de luarea înălțimii de croazieră.

„Un lucru care m-a îngrijorat în mod deosebit este că e vorba despre un Boeing 737 MAX, cum a fost cel de la Lion Air din octombrie 2018, cum sunt cele pe care vrea să le achiziţioneze TAROM acum. Şi în Indonezia, în cazul avionului Lion Air, a fost o problemă la 9 minute de la decolare. Se pare că aceste avioane au o problemă înainte de luarea înălțimii de croazieră”, a declarat, la Realitatea TV. Sorin Stoicescu.

Un Boeing 737 MAX 8 Ethiopian Airlines s-a prăbuşit, duminică, la 6 minute după decolare cu 149 de pasageri la bord şi 8 membri ai echipajului.

Avionul era nou, livrat în noiembrie 2018, potrivit Aeronews.ro. Este al doilea accident al unui 737 MAX în mai puţin de 6 luni.

Conducerea Ethiopian Airlines a decis să suspende folosirea avioanelor de tip Boeing 737 Max 8, precum au procedat și mai multe companii aeriene din China și Insulele Cayman. Hotărârea vine în contextul în urma unui accident aviatic în care au murit 157 de persoane.

Citeşte şi:

Un avion cu 157 de persoane la bord s-a prăbușit

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.