Traian Băsescu a pierdut bătălia pentru cetăţenie, dar şi nu războiul pentru REUNIREA cu R.Moldova

-


Decizia Curţii Supreme de Justiţie din R.Moldova de a respinge recursul avocatului fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, în chestiunea cetăţeniei moldoveneşti anulate de preşedintele R.Moldova era previzibilă în contextul în care binomul Dodon-Plahotniuc a pregătit minuţios încă de acum un an scoaterea acestuia din jocul politic de la Chişinău.

 

Pentru acest binom toxic, un Traian Băsescu cu cetăţenia R.Moldova, în ajunul campaniei electorale pentru alegerile din această iarnă (februarie 2019), era un real pericol, întrucât ar fi putut candida fără probleme şi câştiga un mandat în plenul de la Chişinău. Ori elementele jocului politic actual din R.Moldova demonstrează faptul că PDM şi PSRM merg umăr la umăr în ceea ce înseamna partajarea viitoarea majorităţi politice din R.Moldova.

De asemenea, lovitura aplicată lui Traian Băsescu de către justiţia aservită oligarhului Vladimir Plahotniuc reprezintă un avertisment indirect adresat şi forţelor pro-europene şi unioniste care au pierdut un vector de imagine, care ar fi putut fi fără doar şi poate liantul unificării acestora pe o listă comună. În momentul de faţă, cea mai mare greşeală a liderilor forţelor pro-europene ar fi să cadă pradă unor interese obscure, astfel încât să rateze pe ultima sută metri constituirea unei coaliţii, care să meargă pe listă comună în aceste alegeri.

Andrei Bivol, avocatul fostului președinte al României, Traian Băsescu, susţine că este culmea să spui că cetățenia lui Traian Băsescu a fost retrasă din motive juridice. În opinia acestuia, acest lucru a fost făcut din considerente exclusiv politice.

„Este demonstrat faptul că cetățenia a fost retrasă din motive exclusiv politice, iar încercarea aceasta de a da o notă juridică sau o motivație de încălcare a legii este absurdă”, a declarat Andrei Bivol, precizând totodată că dacă Traian Băsescu va decide acest lucru, vor merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu acest dosar.

Nu ştiu în ce măsură liderii PNL –ului de la Bucureşti pot să îi sprijine pe Maia Sandu şi Andrei Năstase în bătălia cu oamenii şi instituţiile statului controlat de  oligarhul Vladimir Plahotniuc, în contextul în care Traian Băsescu a pierdut o bătălie şi nu războiul pentru REUNIRE. Chiar şi fără cetăţenia moldovenească, fostul preşedinte al României încă mai are un cuvânt de spus pe scena politică de la Chişinău în viitoarea campanie electorală, dacă binomul Dodon-Plahotniuc nu va decide să îi interzică accesul în R.Moldova.

De asemenea, liderii Partidului Unităţii Naţionale din R.Moldova sunt obligaţi să preia iniţiativa negocierilor cu forţele pro-europene pentru coagularea unei liste comune întrucât au în spate expertiza politică a lui Traian Băsescu, iar boicotarea alegerilor din această iarnă nu este o soluţie pertinentă întrucât miza este una geopolitică.

În momentul de faţă, viitorul R.Moldova nu este încă compromis total de forţele coloanei a cincea pro-putiniste, care prin întoarcerea la moldovenism doresc să reinstaureze o “nouă cortină de fier” pe Prut, după modelul patentat cu succes de către bătrânul comunist cu iz de KGB, Vladimir Voronin.

Proiectul REUNIRII nu se va opri prin scoaterea din joc a lui Traian Băsescu de către o justiţie aservită şi implicit de tăcerea Bucureştiului. Igor Dodon şi şeful său, oligarhul Vladimir Plahotniuc încă nu au trecut “testul Kremlinului” întrucât Vladimir Putin îi ameninţă cu “o adevărată bombă nucleară”, care în constă în federalizarea R.Moldova. Dincolo de un sprijin economic încă incert de la silovikii din jurul Ţarului de la Kremlin, forţele pro-putiniste încă nu au recâştigat pe deplin R.Moldova, iar acest lucru trebuie jucat cu atenţie de forţele pro-europene şi unioniste.

Ceea ce a promis Traian Băsescu la Soroca şi Ialoveni în toamna trecută se poate realiza numai dacă aceşti politicieni care susţin că sunt pro-europeni şi gândesc româneşte vor găsi calea unei soluţii comune în alegeri, care să treacă peste orgoliile mărunte ale tandemului Maia Sandu-Andrei Năstase.

În ceea ce priveşte politicianul Andrei Năstase, acesta pare că nu a învăţat încă nimic din lecţia dură primită în această vară în alegerile pentru primăria Chişinăului şi luptă pentru mize mici. În opinia mea, Traian Băsescu nu se va preda niciodată în faţa oligarhului Vladimir Plahotniuc şi va continua să fie o prezenţă activă la Chişinău. Când spun acest lucru, mă refer la faptul că la Bucureşti nu mai are nici un obiectiv politic major, întrucât PMP-ul aproape s-a predat în braţele PSD-ului.

Timpul s-ar putea să ne demonstreze că prin această decizie mizerabilă de scoatere din joc a lui Băsescu din jocul politic din Moldova, binomul Dodon-Plahotniuc să dea imboldul coagulării forţelor pro europene şi unioniste şi totodată să nu obţină majoritatea mult dorită în primăvara anului viitor.

 

Dacă Traian Băsescu va dori să rămâne în istorie, atunci este obligat să joace până la capat pentru REUNIRE, întrucât la Bucureşti s-a pensionat demult de pe scena politică.

 Citeşte şi:

Khashoggi și Războiul Stelelor

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.