Tribunalul Vaslui nu i-a permis unuia dintre cei 7 violatori să iasă mai devreme de după gratii

-


Tribunalul Vaslui a respins miercuri cererea de eliberare condiţionată a lui Ioan Surleac, unul dintre cei 7 violatori din Vaslui. Instanța s-a opus eliberării condamnatului motivând că acesta nu a achitat daunele morale victimei. Decizia Tribunalului Vaslui este definitivă.

Potrivit „Adevarul”, judecătorii au stabilit termen de 4 patru luni, care curge începând de astăzi, pentru rediscutarea situaţiei condamnatului în Comisia de liberări condiţionate.

Pe lânga pedepse, cei şapte violatori din Vaslui au fost obligaţi să achite victimei suma de 70.000 de lei cu titlul de daune morale. Niciunul nu şi-a respectat aceste obligaţii, deşi există hotărâri de executare silită pe numele lor.

Ioan Surleac a încercat să achite o sumă infimă din totalul reţinut pe numele său. Chiar înainte cu câteva zile de judecarea cererii de liberare, mama acestuia s-a prezentat la executorul judecătoresc desemnat să pună în aplicare hotărârea instanţei în privinţa obligaţiilor civile, precizând că doreşte să achite 300 de lei din contul sumei imputate fiului ei.

”Noi nu am fost de acord cu achitarea acestei sume, deoarece apreciez că acest demers făcut chiar înainte de judecarea cererii de liberare condiţionată nu a fost făcut decât în sensul obţinerii unei circumstanţe favorabile. Victima nu are nimic a reproşa mamei condamnatului, pentru că nu aceasta trebuie să răspundă pentru faptele ei. În mod cert, dacă ar fi avut bună credinţă şi chiar ar fi dorit să-şi achite o parte din obligaţiile civile, condamnatul ar fi putut face acest lucru până a fi pusă în discuţie cererea de eliberare condiţionată”, a precizat Mioara Donosă, potrivit „Adevărul”.

Judecătoria Vaslui a respins pe 20 martie, anul curent, solicitarea Penitenciarului Vaslui, privind liberarea condiţionată a lui Ioan Surleac.

În motivarea hotărârii judecătorii au arătat că principalul motiv pentru care nu a fost de acord cu eliberarea condiţionată este legat de neplata daunelor morale.  Instanta a  invocat lipsa bunei credinţe a condamnatului, subliniind că acesta ar fi putut achita măcar o parte din daunele morale, respectiv 9.911,70 lei, pe care a cheltuit-o pe cumpărături şi convorbiri telefonice

Pe Surleac, victima ar fi fost dispusă să îl ierte, pe motiv că a fost singurul care ar fi manifestat milă faţă de ea, le-a cerut celorlalţi să nu o mai batjocorească şi să o ducă acasă.

El fusese plecat în străinătate şi revenise în satul natal chiar în seara violului. După ce a coborât din autocar, Surleac a fost invitat de prieteni să participe la orgia sexuală.

Alți doi condamnaţi, Alin Rotaru şi Ionuţ Boicu, au scăpat cu pedepse ușoare pentru că și-au recunoscut fapta. Solicitările pentru liberare condiţionată urmează a fi judecate în cursul lunii mai.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.