Trump a efectuat o vizită surpriză în Irak. Schimbă strategia SUA pentru Orientul Mijlociu?

-


Preşedintele american, Donald Trump, a efectuat, miercuri seara, cu ocazia Crăciunului, o vizită surpriză la trupele americane staţionate în Irak, fiind totodată prima sa ieșire într-o zonă de conflict după aproape doi ani de la preluarea mandatului, şi la câteva zile după anunţul retragerii trupelor SUA din Siria, scrie Reuters.

Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat la baza aeriană Al Asad din vestul capitalei Bagdad după un zbor de noapte de la Washington, şeful statului fiind însoţit de Prima Doamnă, Melania Trump, un mic de grup de consilieri şi agenţi ai Secret Service, precum şi de câţiva reporteri. Donald Trump a rămas în Irak trei ore.

Președintele SUA a primit critici din rândul armatei americane pentru că, de la instalarea la Casa Albă, în ianuarie 2017, nu a efectuat nicio vizită în zone de conflict unde sunt prezente trupe americane şi mai ales după ce, luna trecută, în Franţa, a anulat din cauza ploii o vizită la un cimitir american din timpul Primului Război Mondial.

De asemenea, Donald Trump  a declarat jurnaliştilor care îl însoţesc că nu intenţionează să retragă trupele din Irak şi că această ţară ar putea fi folosită ca bază militară „în cazul în care vom dori să facem ceva în Siria”.

Decizia bruscă anunțată de Trump săptămâna trecută a fost luată în ciuda sfaturilor oferite de generalii americani și de consilierii săi, anunțul liderului de la Casa Albă ducând la demisia-protest a secretarului apărării James Mattis.

Trump le-a spus multor consilieri ”Hai să ne retragem din Siria”, însă a fost convins să renunțe la idee pentru o vreme.

La întoarcerea din Irak, preşedintele Statelor Unite va efectua o vizită a trupelor americane aflate baza aeriană Ramstein din Germania.

Citește și:

Implicațiile retragerii armatei SUA din Siria

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.