Trump a taxat dur apropierea lui Erdogan de Federaţia Rusă. Sistemul S-400 izolează Turcia în cadrul NATO?

-


Preşedintele SUA, Donald Trump susţine că Turciei îi va fi interzisă achiziţionarea avioanelor americane de luptă F-35, în urma cumpărării sistemelor antiaeriene ruseşti S-400, potrivit CNN.

 

„Pentru că au un sistem antiaerian făcut în Rusia, acum nu mai pot să cumpere 100 de avioane. Nu cred ca producătorul F-35, Lockheed, este foarte fericit”, a declarat Donald Trump.

Sistemele antiaeriene S-400, care sunt livrate din Rusia în Turcia, nu reprezintă o ameninţare la adresa NATO, a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, potrivit site-ul Tass.

„Sistemele S-400 nu reprezintă o ameninţare la adresa NATO. Nu este nevoie să provocăm tensiuni din cauza lor”, a declarat şeful diplomaţiei turce.

Primele componente S-400 au fost livrate în Turcia la 12 iulie. Ultimele livrări pentru sistemele de apărare aeriană S-400 vor fi efectuate din Rusia în Turcia până în aprilie 2020. Achiziţia întăreşte relaţia dintre preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, însă stârneşte îngrijorare şi neîncredere în interiorul NATO.

Decizia Turciei de a achiziţiona rachetele ruseşti S-400, a îngrijorat Washingtonul şi ceilalţi aliaţi NATO, care susţin că sistemul rus nu este compatibil cu reţeaua NATO şi reprezintă o ameninţare la adresa avioanelor militare americane F-35 pe care Ankara intenţionează să le cumpere.

Există riscul ca operatorii ruşi care îi vor instrui pe militarii turci pentru folosirea sistemelor S-400 să afle secrete tehnologice ale avioanelor F-35, susţin oficiali americani. Astfel, Turcia ar putea fi exclusă din programul F-35 şi, de asmenea SUA ar putea impune sancţiuni economice.

„Turcia s-ar expune la consecinţe reale şi negative dacă acceptă S-400”, a transmis marţi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus.

Citeşte şi:

Cui îi mai este frică de Erdogan?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.