Trump, achitat de Senat pentru abuz de putere

-


Senatul american a respins miercuri  seara un prim cap de acuzare împotriva preşedintelui Donald Trump, în ultima zi a procesului său istoric de destituire, scrie AFP.

52 dintre cei 100 de senatori, toţi aleşi republicani în afară de unul, au apreciat că preşedintele Statelor Unite nu a fost găsit vinovat de abuz de putere. De asemenea, aceștia urmează să se pronunţe asupra celui de-al doilea cap de acuzare: obstrucţionarea Congresului. Respingerea aşteptată şi a acestui cap de acuzare va marca achitarea generală a liderului de la Casa Albă.

Donald Trump este al 45-lea preşedinte al Statelor Unite şi doar al treilea, după Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1988, împotriva căruia Congresul a declanşat procedura de impeachment. Richard Nixon a fost aproape de această situaţie, pe care a evitat-o demisionând în 1974.

Democraţii cer destituirea celui de al 45-lea preşedinte american pentru că a încercat să forţeze Ucraina să ancheteze asupra unui posibil adversar în alegerile prezidenţiale, Joe Biden, îngheţând un ajutor militar crucial pentru această ţară în război.

Pus sub acuzare în decembrie de Camera Reprezentanţilor dominată de democraţi, Donald Trump ştie că poate conta miercuri pe susţinerea a 53 de senatori republicani. Ori Constituţia impune o majoritate de două treimi (67 de senatori din 100) pentru a-l declara vinovat.

De la izbucnirea scandalului, liderul de la Casa Albă se declară victima unei lovituri de stat orchestrate de adversarii săi care nu ar fi digerat victoria sa surpriză din 2016. Chiar luni, el a denunţat pe Twitter „mascarada” urzită de „democraţii care nu fac nimic”.

Citește și:

Trump, în Congres: „Duşmanii Americii sunt pe fugă”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.