Trump: „Să amânăm alegerile până când oamenii vor putea vota în condiții de siguranță și adecvat”

-


Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a cerut joi seara amânarea alegerilor prezidențiale din 2020, scrutin în care urmează să se confrunte cu fostul vicepreședinte Joe Biden, pe motiv că votul prin corespondență ar putea duce la fraudarea alegerilor, scrie BBC. Potrivit Constituţiei SUA, stabilirea datei alegerilor prezidenţiale este o atribuţie a Congresului. Din 1845, data a fost prima marţi de după prima luni din noiembrie, ceea ce anul acesta înseamnă 3 noiembrie.

„Cu vot universal prin corespondență, 2020 vor fi cele mai incorecte și mai fraudate alegeri din istorie. Va fi o mare rușine pentru SUA. Să amânăm alegerile până când oamenii vor putea vota în condiții de siguranță și adecvat”, a declarat Donald Trump într-o postare pe contul său de Twitter.

Acesta a sugerat o amânare a alegerilor până când oamenii vor putea vota „în condiții siguranță și adecvat”, deși nu există dovezi sau vreun precedent conform căreia votul prin corespondență ar putea fi fraudat sau viciat. Pe de altă parte, Donald Trump este un adversar cunoscut al votului prin corespondență, despre care spune că ar fi o modalitate de fraudare masivă a votului.

Chiar dacă acesta ar declara starea de urgenţă din cauza epidemiei de coronavirus, el nu ar putea schimba data scrutinului, sunt de părere unii jurişti.

„Preşedintele Trump nu are absolut nicio autoritate legală să amâne alegerile”, a declarat profesorul Joshua Douglas de la Universitatea din Kentucky, expert în legislaţie electorală. Potrivit acestuia, toate alegerile din 1845 şi până acum au avut loc la data obişnuită, chiar şi pe timp de război sau de pandemie.

Chiar dacă Congresul ar amâna alegerile, actualul mandat prezidenţial al lui Trump tot ar înceta în 20 ianuarie 2021, la amiază, conform Amendamentului 20 la Constituţie. Data respectivă poate fi modificată numai cu majoritate calificată şi după ratificarea de către cel puţin 38 din cele 50 de state americane.

Dacă până în 20 ianuarie anul viitor nu este ales un nou preşedinte, Constituţia prevede că atribuţiile preşedintelui sunt preluate interimar de preşedintele Camerei Reprezentanţilor, funcţie deţinută în prezent de democrata Nancy Pelosi.

Citeşte şi:

Londra ia în calcul revenirea la măsurile de carantină


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.