Trump amenință că retrage SUA din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului

-


Președintele SUA, Donald Trump a ameninţat marţi că Washington-ul va părăsi Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), pe care o critică deschis pentru că ar acorda un tratament favorabil Chinei în detrimentul SUA, scrie AFP.

„Vom pleca dacă este necesar. Ştim că ne jecmănesc de ani de zile şi asta nu se va mai întâmpla niciodată”, a declarat preşedintele american în faţa angajaţilor unei uzine chimice a societăţii Shell, situată în Pennsylvania.

Vara trecută, Trump a estimat că OMC tratează „foarte prost” SUA de ani de zile. El a dat asigurări că dacă organizaţia „nu se reformează”, Washingtonul „s-ar putea retrage”.

La sfârşitul lui iulie, el a cerut reforme din partea OMC pentru ca aceasta să nu mai acorde un tratament de favoare ţărilor în curs de dezvoltare. Administraţia Trump reproşează de multă vreme OMC, şi unora dintre membrii săi precum China, că abuzează de acest statut de ţară în curs de dezvoltare, care permite între altele întârzierea aplicării anumitor acorduri sau protejarea anumitor sectoare fără a se expune nemulţumirilor membrilor organizaţiei.

Războiul comercial dintre cele două mari puteri, o răfuială care trimite unde de șoc în întreaga Lume, a escaladat odată cu intrarea în vigoare a noilor tarife de 25%, impuse de președintele Donald Trump asupra unor mărfuri chinezești în valoare de 200 de miliarde de dolari. Riposta nu a întârziat, chiar dacă în paralel cu faulturile comerciale, cele două țări, oficial, sunt în plină perioadă de negocieri.

În colimator au intrat echipamentele tehnologice, iar numeroase voci, atât de la Washington, cât și de la Beijing, au avertizat deja că start-up-urile și companiile mici în general sunt extrem de vulnerabilizate. Cooperare și consultare au fost cuvintele cheie folosite până acum de ministrul pentru Comerț al Chinei, în încercarea de a mai calma spiritele.

Citește și:

Miza vizitei lui Iohannis la Casa Albă


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.