Camera Reprezentanților a respins veto-ul președintelui Donald Trump la legea bugetului apărării

-


Camera Reprezentanţilor a Congresului american a respins luni, cu o largă majoritate, vetoul dat de preşedintele în exerciţiu Donald Trump la legea bugetului de apărare, deschizând calea pentru un vot final similar în Senat, care ar marca o premieră în mandatul celui de-al 45-lea preşedinte ale Statelor Unite, scrie AFP.

Mai mult de două treimi dintre membrii Camerei prezenţi în sală au votat în favoarea bugetului – 212 democraţi, dar şi 109 republicani -”în pofida obiecţiilor preşedintelui”, asigurând majoritatea calificată necesară pentru a depăşi vetoul acestuia, ceea ce echivalează cu o înfrângere răsunătoare pentru preşedinte, în ultimele sale săptămâni de mandat.

Legea de autorizare a apărării naţionale (National Defense Authorization Act, NDAA, trecută prin Congres în fiecare an începând din 1961) pe anul fiscal 2021 a fost rezultatul unor îndelungi negocieri între republicani şi democraţi în Senat şi Camera Reprezentanţilor.

Bugetul de 740,5 miliarde de dolari fusese adoptat la începutul lunii cu majorităţi zdrobitoare, atât de Camera Reprezentanţilor, cu majoritate democrată, cât şi de Senat, controlat de republicani. El prevede în special o creştere cu 3% a salariilor personalului din apărare.

Donald Trump a anunţat la 23 decembrie că respinge prin veto legea, provocând consternare chiar şi în tabăra sa.

Pe lângă faptul că, în opinia sa, este prea favorabil Chinei, Trump mai reproşează textului că deschide posibilitatea redenumirii bazelor militare ce onorează generali confederaţi, care au luptat în apărarea sclaviei în timpul Războiului de Secesiune (1861-1865).

Preşedintele şi-a justificat opoziţia şi prin faptul că textul nu prevede abolirea unei legi (articolul 230) care protejează statutul juridic al reţelelor sociale, pe care le acuză de părtinire împotriva sa. Aceasta a fost a noua oară când Donald Trump a blocat o lege în cei patru ani de mandat, însă până acum Congresul nu strânsese niciodată destule voturi pentru a trece peste vetoul său.

În hemiciclu, republicanul Mac Thornberry, numărul doi al Comisiei Forţelor Armate a Camerei, i-a îndemnat pe republicani să respingă vetoul prezidenţial. În momentul de față, nu a fost fixată o dată pentru votul în Senat, unde va fi de asemenea necesară o majoritate de două treimi pentru a răsturna vetoul preşedintelui. Bugetul apărării a fost adoptat de această cameră cu 84 de voturi pentru şi 13 împotrivă.

Citește și:

Acordul post-Brexit a fost aprobat de ambasadorii statelor UE


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.