Trump, deschis unei înțelegeri cu Iranul deși i-a impus noi sancțiuni economice

-


Preşedintele american Donald Trump este deschis unui nou acord nuclear cu regimul iranian, deși a impus noi sancţiuni economice împotriva Teheranului, pe care îl acuză de destabilizarea Orientului Mijlociu.

”În timp ce menţinem presiunea economică maximă asupra regimului iranian, eu rămân deschis unui acord mai global care să se refere la ansamblul activităţilor sale nefaste, inclusiv programul său balistic şi sprijinul său faţă de terorism”, a declarat Donald Trump.

Prima serie de sancţiuni americane, ce intră în vigoare marţi la ora 4,01 GMT, include blocarea tranzacţiilor financiare şi a importurilor de materii prime, precum şi măsuri care penalizează achiziţiile în sectorul auto şi în aviaţia comercială. Ea va fi urmată în noiembrie de măsuri care afectează sectorul petrolier şi cel al gazelor, precum şi Banca Centrală.

Aceste măsuri ”intensifică presiunea supra Teheranului pentru ca el să-şi schimbe comportamentul”, a afirmat Trump, care a criticat neîncetat acordul de la sosirea sa la putere, adoptând o atitudine foarte ostilă faţă de Iran.

La rândul său, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a afirmat luni că Iranul, dacă vrea să evite reimpunerea sancţiunilor americane, ar trebui să accepte propunerea preşedintelui Donald Trump de a negocia, relatează agenţia Reuters.

Într-un interviu la Fow News, Bolton, întrebat ce ar putea face liderii Iranului, a răspuns: ”Ei ar putea accepta propunerea preşedintelui de a negocia cu ei, de a renunţa la programele lor privind rachetele balistice şi armele nucleare, în întregime şi verificabil în mod real, nu în termenii oneroşi ai acordului nuclear iranian, care nu este cu adevărat satisfăcător”.

”Dacă Iranul este într-adevăr serios, atunci ei ar veni la masa negocierilor. Vom afla dacă sunt sau nu”, a conchis John Bolton.

Citește și:

Şase procurori delegaţi la DNA, daţi afară

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.