Procesul de destituire al preşedintelui Donald Trump. A început faza dezbaterilor de fond

-


Dezbaterile din Senatul SUA în procesul destituirii preşedintelui SUA au fost deschise de procurorul şef, Adam Schiff, care l-a acuzat direct pe Donald Trump, că a încercat să trişeze, pentru a obţine un al doilea mandat în toamnă la Casa Albă, scrie AFP.

Schiff susţine că preşedintele SUA a ”solicitat o ingerinţă străină în alegerile noastre pentru a-şi îmbunătăţi şansele” de realegere în timpul alegerilor prezidenţiale din noiembrie. De asemenea, Trump mai este acuzat de democraţi că a „exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru ca aceasta să anunţe anchete care îi puteau fi de folos şi una dintre acestea avea ca scop să-l elimine din cursa electorală pe unul dintre potenţialii săi rivali, Joe Biden.

”Preşedintele a îngheţat sute de milioane de dolari reprezentând ajutor militar pentru un aliat strategic în război cu Rusia pentru a obţine un ajutor extern în alegerea sa. Cu alte cuvinte pentru a înşela”, a adăugat procurorul şef, referindu-se la un pachet de aproape 400 de milioane de dolari alocaţi de Congresul american pentru a ajuta Kievul în eforturile sale militare şi pe care preşedintele l-a blocat în această vară.

Acesta a mai susţinut că Donald Trump, după ce aceste acţiuni au fost făcute publice, ”şi-a folosit influenţa pentru a împiedica ancheta” Congresului.

Amintindu-le senatorilor de jurământul lor de imparţialitate, Schiff le-a solicitat acestora ”să ţină cont de elementele materiale fără să se gândească la apartenenţa lor politică, la votul lor la ultimele sau la următoarele alegeri”. De asemnea, el a susţinut în timpul unei primei zile de audiere dedicată stabilirii cadrului procesului, că preşedintele ”merită să fie demis”.

Totuşi, această ipoteză pare puţin probabilă: Constituţia Statelor Unite prevede o majoritate de două treimi din rândul senatorilor (67 de voturi) pentru a declara un preşedinte vinovat. Cu toate acestea, cei 53 de republicani ai camerei superioare a Congresului sunt în prezent uniţi în jurul preşedintelui.

Donald Trump este al 45-lea preşedinte al Statelor Unite şi doar al treilea, după Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1988, împotriva căruia Congresul a declanşat procedura de impeachment. Richard Nixon a fost aproape de această situaţie, pe care a evitat-o demisionând în 1974.

Citeşte şi:

Parlamentul britanic a adoptat acordul privind Brexit-ul. Urmează ratificarea în PE


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.