Trump, discurs fluviu în Congres despre „Starea Naţiunii”: „Nu este nimeni în lume care să poată concura cu SUA”

-


Președintele Donald Trump i-a îndemnat pe cetăţenii americani în discursul său despre Starea Naţiunii să „respingă politica de răzbunare, rezistenţă şi răzbunare – şi să îmbrăţişeze potenţialul nelimitat al cooperării, al compromisului şi al binelui comun”.

 

„Împreună, putem depăşi decenii de impas politic. Putem aplana vechile diviziuni, vindeca răni vechi, să construim noi coaliţii, să creăm noi soluţii şi să deblocăm promisiunea extraordinară a viitorului Americii. Decizia este a noastră”, a declarat Donald Trump.

În ceea ce privește politica externă, Trump și-a reafirmat hotărârea de a scoate trupele americane din Afganistan și din Siria cât mai curând posibil. Și a anunțat că își va extinde diplomația personală cu Coreea de Nord, întâlnindu-se cu liderul Kim Jong-un în perioada 27-28 februarie în Vietnam.

De asemenea, preşedintele SUA a mai subliniat faptul că va rămâne cea mai puternică carte cu alegătorii – „cea mai tare economie din lume”.

În acest context, acesta a mai cerut un impuls bipartizan pentru eradicarea epidemiei SIDA în Statele Unite într-un deceniu. Dar scopul principal al discursului, plin de o retorică crescândă și întreruptă continuu de aplauzele republicanilor, a fost acela de a anunța un ton prezidențial nou, mai incluziv, înaintea cererii de realegere a lui Trump în 2020.

Problema este că, în doi ani de la administrarea sa, Trump a condus o țară deja polarizată într-o dezbatere amară și chiar violentă asupra  aproape a fiecărui aspect al politicii. Diviziunea a fost puternică din momentul în care Trump a intrat în Camera Camerei Reprezentanților, cu republicani care se zbăteau să-și scuture mâinile, dar cei mai mulți dintre democrați au stat deoparte, scrie AFP.

Un alt aspect semnificativ al discursului său a făcut referire strictă la chestiunea imigraţiei ilegale şi a necesităţii construirii zidului la frontiera cu Mexicul.

„Nicio chestiune nu ilustrează mai bine decalajul dintre clasa muncitoare americană şi clasa politică a Americii decât imigraţia ilegală. Politicienii bogaţi şi donatorii militează pentru graniţe deschise în timp ce îşi trăiesc vieţile apăraţi de ziduri, porţi şi gardieni”, afirmă Trump.

Potrivit acestuia, Congresul  trebuie să acţioneze în domeniul securităţii frontierei „din dragoste şi devotament” pentru SUA şi americani.

„Vreau ca oamenii să vină în ţara noastră, în cel mai mare număr înregistrat vreodată, dar trebuie să vină în mod legal”, a conchis Donald Trump.

Citeşte şi:

Măsuri dure împotriva ”vestelor galbene”. Parlamentul francez, aproape de a bloca libertățile civile

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.