Trump fuge de problemele de acasă în brațele lui Macron. Programul primei sale vizite în Franța

-


Președintele american Donald Trump, care zilele acestea are o perioadă mai proastă în privința legăturilor cu Rusia și cu privire la schimbările climatice și schimburile comerciale, a sosit la Paris joi, în căutarea unui teren comun cu noul lider francez Emmanuel Macron.

După un început greoi al relațiilor, cei doi oameni de stat au acum stimulente pentru îmbunătățirea legăturilor – Macron speră să aducă la un alt nivel rolul Franței în afacerile globale, iar Trump, aparent izolat printre liderii mondiali, are nevoie de un prieten în străinătate, scrie Reuters.

Trump a mers în Franța pe fundalul unor acuzații de interferență de natură rusă în alegerile din 2016 din SUA. Se crede că acesta a beneficiat de ajutorul rușilor pentru a obține victoria în defavoarea rivalului său democrat, Hillary Clinton.

La peste o lună după ce Macron l-a primit pe președintele rus Vladimir Putin la Palatul de la Versailles, Trump va participa vineri la parada militară organizată cu ocazia Zilei Bastiliei și la comemorarea intrării, în urmă cu 100 de ani, a trupelor americane în primul război mondial.

Discuțiile se vor concentra pe eforturile diplomatice și militare comune, însă un oficial de la Elysee a declarat că Macron nu s-ar da la o parte de la probleme mai dificile. Trump și-a făcut puțini prieteni în Europa, odată cu respingerea acordului de la Paris privind schimbările climatice și poziția în ceea ce privește comerțul adoptată de SUA – „America First”. Acoliții lui Macron spun că acesta nu dorește ca Trump să se simtă împins într-un colț, stingher. „Ceea ce vrea să facă Emmanuel Macron este să-l aducă pe Trump înapoi în cerc, astfel încât Statele Unite, care rămân puterea numărul unu pe plan mondial, să nu fie excluse”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez Christophe Castaner pentru BFM TV.

Imediat ce a sosit la Paris, Trump a mers direct la reședința ambasadorului SUA, pentru a lua masa cu reprezentanți de vârf ai armatei americane, înainte de a se întâlni cu Macron la Hotel des Invalides, un mare edificiu din secolul al XVIII-lea, unde sunt îngropați Napoleon Bonaparte și alți eroi de război.

Programul zilei de joi mai prevede și cina pe care cei doi președinți, împreună cu soțiile lor, o vor lua la un restaurant de la etajul al doilea al Turnului Eiffel din Paris. Oficialul Elysee a declarat că mesajul este clar: „Parisul este încă Paris”.

Citește și: Trump rămâne singurul împotriva Acordului de la Paris

Prima întâlnire dintre Putin și Trump, analizată de experții în limbaj nonverbal! Cine a dominat?

Ce au discutat Trump şi Putin la prima lor întâlnire din Germania


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *