Trump „îi iubeşte pe kurzi”, dar îi lasă fără sprijin în faţa ofensivei militare turce

-


Preşedintele SUA Donald Trump susţine că „îi iubeşte pe kurzi”, dar exclude o alianţă cu miliţiile kurde împotriva cărora Turcia a declanşat miercuri seara o amplă ofensivă aeriană şi terestră, în cadrul Operaţiunii Izvorul Păcii.

 

„Kurzii se bat pentru pământul lor, trebuie să înţelegeţi. Am cheltuit enorm de mulţi bani pentru a-i ajuta pe kurzi, fie că este vorba de muniţie, arme sau bani. Acestea fiind spuse, îi iubim pe kurzi”, a declarat Donald Trump.

În schimb, secretarul de stat american, Mike Pompeo a declarat că Statele Unite nu au dat undă verde Turciei să invadeze Siria. De asemenea, şeful diplomaţiei americane a adăugat  că Ankara are „preocupări legitime de securitate” şi preşedintele Donald Trump a luat decizia de a-i îndepărta pe soldaţii americani din calea pericolului.

În schimb, forţele conduse de kurzi în nord-estul Siriei au declarat că s-au confruntat cu un atac la sol din partea trupelor Turciei, care au lansat miercuri o operaţiune transfrontalieră, scrie Reuters.

„Atacul la sol al forţelor turceşti a fost respins de către luptătorii SDF în oraşul Tal Abyad … Niciun avans în acest moment”, a informat pe Twitter Mustafa Bali, purtătorul de cuvânt al Forţelor Democrate Siriene.

SDF, care controlează nord-estul Siriei, a mai informat pe Twitter că un atac aerian al Turciei a lovit o închisoare în care sunt deţinuţi militanţi ai organizaţiei Stat Islamic.

„Una din închisorile în care se află deţinuţi ISIS a fost lovită de un atac aerian” al Turciei, conform postării citate de Reuters, care nu a furnizat detalii suplimentare.

Diplomaţia turcă a respins criticile statelor din Golf

Şeful diplomaţiei de la Ankara, Mevlüt Cavusoglu, a respins, miercuri seara, cu fermitate criticile venite din partea statelor din Golf la adresa operaţiunii sale din nord-estul Siriei, acuzând aceste ţări că „au ucis şi înfometat atâţia civili” în Yemen, informează AFP.

„Aţi ucis şi înfometat atâţia civili în Yemen. Cu ce drept vă opuneţi acum acestei operaţiuni?” a susţinut Mevlüt Cavusoglu, citat de agenţia de presă Anadolu, o reacţie la criticile venite din partea Arabiei Saudite şi a Emiratelor Arabe Unite.

În declaraţia sa, ministrul turc al afacerilor externe face referire la conflictul care sfâşie de 4 ani Yemenul, soldat cu zeci de mii de persoane ucise, printre care numeroşi civili. Atunci când vorbeşte despre situaţia din această ţară, ONU o califică în mod regulat drept cea mai gravă criză umanitară de pe glob.

Miercuri seara, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au condamnat ofensiva lansată în cursul zilei de către Turcia împotriva miliţiilor kurde din cadrul Unităţilor de protecţie a poporului (YPG) din nord-estul Siriei.

Ministrul saudit al afacerilor externe a estimat că această agresiune „riscă să aibă repercusiuni negative asupra securităţii şi stabilităţii regiunii” şi să „submineze eforturile” îndreptate împotriva grupării Stat Islamic.

Emiratele Unite Arabe şi Bahreinul, aliaţi apropiaţi ai Riadului, au condamnat, la rândul lor, ofensiva Turciei. Acest schimb de evaluări critice intervine într-un moment în care relaţiile dintre Ankara şi aceste state din Golful Persic, deja delicate pe fondul rivalităţii regionale, au cunoscut momente neplăcute în ultimii ani, care nu au condus însă până acum la o criză deschisă.

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite reproşează Turciei susţinerea acordată statului vecin inamic Qatar. Relaţiile dintre Riad şi Ankara s-au degradat şi mai mult din octombrie 2018, după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în incinta consulatului saudit de la Istanbul.

Citeşte şi:

Reacția președintelui SUA Donald Trump cu privire la intervenția militară turcă din Siria

Erdogan a lansat ofensiva militară în nordul Siriei. Ținte: SIL și milițiile kurde

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.