Trump, în turneu diplomatic în Japonia

-


Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a sosit sâmbătă în Japonia pentru o vizită de patru zile destinată să consolideze legăturile dintre cele două ţări şi pentru a discuta chestiuni comerciale şi ameninţarea nord-coreeană, informează France Presse.

În acest context, președintele SUA, Donald Trump va fi primul şef de stat care se va întâlni cu noul împărat al Japoniei Naruhito. Avionul preşedintelui american Air Force One a ajuns pe pâmânt nipon cu puţin înainte de ora 17.00 (8.00 GMT).

În timpul acestei a doua călătorii în Japonia, el va fi primul lider străin care se va întâlni cu noul împărat Naruhito, urcat pe Tronul Chrizantemei la 1 mai, după abdicarea tatălui său Akihito, un semn al legăturilor puternice dintre cele două ţări altădată inamice.

La Washington dar şi la Tokyo a fost salutată o relaţie personală „fără precedent” între Trump şi prim-ministrul Shinzo Abe. Printre altele, ei vor avea o partidă de golf, pasiunea lor comună. Surse din Ministerul de Externe al Japoniei au relevat vineri că la reuniunea oficială pe care o vor avea luni Trump şi Abe, se va discuta despre situaţia dialogului, acum blocat, între Washington şi Phenian.

Cei doi lideri, conform aceloraşi surse, „îşi vor coordona strâns politicile” pe această temă, după eşecul ultimului summit între Trump şi dictatorul nord-coreean, Kim Jong Un, de la finalul lui februarie din Vietnam.

Vizita lui Trump în Japonia are loc într-un moment în care Tokyo şi Washington discută un nou acord care să permită SUA să-şi reducă deficitul din balanţa comercială, însă nu se aşteaptă mari progrese în acest sens la întâlnirile Trump-Abe, potrivit unor surse americane.

Totuşi, cei doi lideri, conform surselor oficiale nipone, îşi vor confirma dorinţa de a accelera negocierile pentru a ajunge la un acord pe baza „încrederii reciproce” între cele două state.

Trump, care va reveni în Japonia la finalul lui iunie pentru a lua parte la summitul G20, va sosi sâmbătă după-amiază, dar nu se va întâlni cu Abe până duminică, atunci când cei doi lideri se vor relaxa la o partidă de golf, a cincea dintre ei, la un grătar în stil japonez, dar şi asistând la una sau două lupte de sumo, la arena Ryogoku Kokugikan, în ziua finală a turneului acestui sport foarte iubit de niponi.

Tot acolo, Trump va urca în arena de luptă, „dohyo”, pentru a înmâna câştigătorului o cupă, cu un nume în onoarea prieteniei dintre cele două ţări, dar căreia, de când a fost anunţată oficial, i s-a spus Cupa Trump.

„Întotdeauna mi s-a părut fascinant” a spus Trump, acum câteva săptămâni, cu referire la sumo.

Vizita preşedintelui american se va încheia marţi când, potrivit presei locale, va merge pe portelicopterul Kaga, din clasa Izumo, unul din cele două pe care Japonia doreşte să le transforme în portavioane pentru a putea fi utilizate de avioanele de luptă americane F-35B.

Surse oficiale nipone nu au confirmat această vizită la portelicopter, ci au spus doar că este vorba de o vizită la Yokosuka, la sud de Tokyo, cu prilejul Memorial Day în SUA, zi de cinstire a soldaţilor americani căzuţi în lupte pe care Trump o va marca la baza navală a SUA din această localitate

La sfârșitul lunii aprilie, președintele american Donald Trump declara, înaintea unei întâlniri cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe, că discuțiile dintre Statele Unite și Japonia merg foarte bine și există șansa încheierii unui acord comercial pe termen lung între cele două țări.

Citește și:

UPDATE. Theresa May demisionează din funcţia de premier al Marii Britanii pe 7 Iunie. „A fost cea mai mare onoare a vieţii mele


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.