Trump, obligat să schimbe strategia pentru Afganistan. „Negocierile de pace sunt moarte”

-


Preşedintele american Donald Trump susţine că negocierile de pace cu liderii talibanilor sunt moarte în urma atentatelor de săptămâna trecută, iar Pentagonul va intensifica operaţiunile militare împotriva insurgenţilor.

 

„Sunt moarte. Sunt moarte. În ce mă priveşte pe mine, sunt moarte”, a declarat preşedintele SUA, Donald Trump, după ce plănuise încheierea unui acord secret de pace cu liderii talibanilor la Camp David.

Pe de altă parte, după 18 ani de prezenţă militară aliată în Afganistan, situaţia este dificilă întrucât talibanii controlează un teritoriu vast din ţară, iar perspectiva unei retrageri militare americane din bazele importante de pe teritoriul afgan devine aproape imposibilă pe termen mediu şi lung.

Un proiect de acord convenit săptămâna trecută prevedea retragerea a 5.000 de soldaţi americani în lunile următoare, în schimbul garanţiilor că Afganistanul nu va fi folosit ca bază pentru atacuri asupra SUA şi a aliaţilor lor.

Aducerea acasă a trupelor americane din Afganistan a fost unul din principalele obiective de politică externă ale lui Donald Trump, potrivit căruia administraţia sa se gândeşte în continuare la o retragere a celor 14.000 de militari desfăşuraţi în această ţară. Cu toate acestea, sfârşitul negocierilor a alimentat temerile unei noi creşteri a violenţelor în Afganistan.

De asemenea, generalul Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului Central american, a declarat luni că este probabil că armata SUA îşi va accelera ritmul operaţiunilor în Afganistan pentru a contracara aceste violenţe.

„Cu siguranţă că nu vom sta pasivi şi să-i lăsăm să poarte o aşa-zisă cursă spre victorie. Acest lucru nu o să se întâmple”, le-a spus generalul McKenzie reporterilor care îl însoţeau la baza aeriană Bagram din nord-estul Afganistanului.

La rândul său, preşedintele afgan Ghani, care a fost ţinut spectator la negocierile purtate între oficiali americani şi reprezentanţi ai talibanilor, a avut mari rezerve faţă de acestea.

Luni, el şi-a reiterat apelurile la pace, dar a insistat că talibanii trebuie să respecte o încetare a focului, ceea ce aceştia au refuzat până acum. „Pacea fără o încetare a focului este imposibilă”, a subliniat Ghani.

Creşterea tensiunilor pe teren se adaugă incertitudinilor legate de viitorul forţelor americane, multe dintre acestea fiind nevoite acum să se pregătească pentru o intensificare a luptelor, în timp ce aşteaptă însă potenţiale ordine de retragere.

Duminică, talibanii au avertizat că numărul victimelor americane va creşte în urma deciziei lui Trump de a anula negocierile cu ei.

Citeşte şi:

Johnson nu va cere o nouă amânare a Brexit-ului, după ce a fost învins de Parlament

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.