UPDATE. Trump a dat un ultimatum de 30 zile OMS. „Voi transforma suspendarea temporară a finanţării într-o măsură permanentă”

-


UPDATE 9.50: Preşedintele SUA, Donald Trump a ameninţat luni să suspende definitiv contribuţia SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) dacă aceasta nu procedează la „îmbunătăţiri substanţiale” în termen de 30 de zile, adăugând că ar putea lua în considerare revizuirea apartenenţei Statelor Unite la Organizaţie, scrie Reuters.

„Dacă OMS nu se angajează să procedeze la îmbunătăţi substanţiale în termen de 30 de zile, voi transforma suspendarea temporară a finanţării către OMS într-o măsură permanentă şi voi reconsidera calitatea noastră de membru în cadrul Organizaţiei”, a subliniat Donald Trump într-un mesaj pe Twitter, publicând fotocopia unei scrisori în acest sens adresate şefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ştirea Iniţială:

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat, luni seara, că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este o „marionetă a Chinei”, reiterând criticile sale legate de gestionarea crizei coronavirusului, scrie AFP.

„Nu sunt mulţumit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Sunt o marionetă a Chinei. Vom lua o decizie în curând”, a declarat președintele SUA, Donald Trump.

De asemenea, acesta a mai spus că ia hidroxiclorochină „de o săptămână şi jumătate”, un medicament împotriva paludismului a cărui eventuală eficacitate contra coronavirusului nu a fost demonstrată riguros până în prezent, scrie AFP.

„Iau asta pentru că aud lucruri foarte bune. Ştiţi vorba aia: ce ai de pierdut? În fiecare zi, o pastilă în fiecare zi. La un moment dat, mă voi opri”, a adăugat Donald Trump.

Statele Unite au depăşit luni pragul de 90.000 de decese şi de 1,5 milioane de cazuri înregistrate de COVID-19, potrivit bilanţului actualizat continuu al universităţii americane Johns Hopkins, totalizând circa 10.000 de morţi suplimentare din cauza noului coronavirus într-o săptămână. Astfel, pragul de 80.000 de morţi a fost depăşit lunea trecută, iar cel de 50.000 cu peste trei săptămâni în urmă, la 24 aprilie. Statele Unite sunt, de departe, ţara care, potrivit datelor oficiale, a înregistrat cel mai mare număr de decese şi de cazuri confirmate de boală.

Statul New York o numărat singur circa o treime din morţile înregistrate în SUA, cu 28.300 de decese din cauza bolii, potrivit universităţii Johns Hopkins. Autorităţile statului au anunţat oficial doar aproape 22.700 de decese, număr care nu include morţile „posibil legate” de coronavirus, câteva mii în oraşul New York.

Statele Unite ar urma să atingă 112.000 de morţi până la 6 iunie, potrivit unei medii a 20 de modele epidemiologice realizate de cercetători de la universitatea statului Massachusetts.

Circa 11,5 milioane de teste au fost realizate în întreaga ţară, potrivit universităţii Johns Hopkins, şi peste 272.000 de persoane au fost declarate vindecate. Pandemia de COVID-19 a făcut mai mult de 316.000 de morţi în lume de la apariţia sa în China, în decembrie, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale.

Citește și:

Un cocktail letal: ”Coronavirus & Moscova”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.