Trump reglează bugetul Pentagonului. Bani mai mulţi pentru modernizarea armamentului nuclear

-


Preşedintele SUA, Donald Trump vrea să stabilizeze bugetul Pentagonului, după doi ani de creştere, potrivit proiectului legii finanţelor pe 2021, care prevede în special o reducere a fondurilor alocate operaţiunile externe în desfăşurare, cum sunt cele din Afganistan, Siria sau Irak, scrie AFP.

Dacă propunerea va fi aprobată în această formă de Congres, cheltuielile militare vor ajunge la 740,5 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2021 care începe în octombrie 2020, comparativ cu 738 de miliarde de dolari pentru exerciţiul în curs.

De asemenea, suma acoperă bugetul Pentagonului (705,4 miliarde de dolari) şi cheltuielile consacrate de Departamentul Energiei pentru întreţinerea şi alimentarea cu combustibil a arsenalului nuclear american (35,1 miliarde de dolari).
Astfel, proiectul de buget alocă 69 de miliarde de dolari operaţiunilor militare anti-jihadiste în desfăşurare în Afganistan, Siria, Irak sau Somalia, în contextul în care aceste cheltuieli erau de 71,3 miliarde de dolari în bugetul pe 2020 aprobat de Congres.

Bugetul Departamentului de Stat şi al Agenţiei Internaţionale pentru Dezvoltare (USAID) nu este decât de 40,8 miliarde de dolari, comparativ cu cele 52,5 miliarde de dolari acordate de Congres anul trecut. Prin urmare, cheltuielile militare sunt de 18 ori mai mari decât cele pentru diplomaţie. Ajutorul internaţional, care regrupează USAID, asistenţa economică bilaterală, asistenţa tehnică a Departamentului Trezoreriei şi agenţiile de cooperare, scade cu 14%, la nouă miliarde de dolari.

După tirurile de rachete iraniene asupra unor baze folosite de armata americană în Irak, bugetul Pentagonului prevede achiziţionarea a 168 de baterii antirachetă suplimentare, dintre care 46 pentru operaţiuni externe (+14%). În timp ce anul trecut bugetul prevedea o anvelopă financiară „de urgenţă”, care era în special destinată finanţării zidului pe care Donald Trump vrea să îl construiască la frontiera cu Mexicul pentru a lupta împotriva imigraţiei clandestine, niciun astfel de capitol de finanţare nu este prevăzut în acest an pentru zid.

În contextul „concurenţei strategice” cu China şi Rusia, fondurile alocate modernizării armelor nucleare americane cresc la 28,9 miliarde de dolari (+18%).

Jurnaliştii agenţiei Reuters au precizat, luni, că în eforturile sale de a face economii la buget, Pentagonul a identificat şi redirecţionat 6,5 miliarde de dolari reprezentând plăţi umflate, achiziţii ineficiente sau cheltuieli suprapuse în ultimul an.

Citeşte şi:

De ce ți-e frică, nu scapi: nuclearizarea Germaniei


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.