Trump – presa „latră”, aventura continuă

-


Deși au trecut aproape doi ani de la alegerea sa drept președinte al SUA, americanii încă nu s-au obișnuit cu Donald Trump în această funcție. Trebuie însă menționat că este vorba doar de o parte dintre americani. Și anume aceia care primesc lumina de la adevăratul perdant al ultimelor alegeri prezidențiale: Partidul Democrat. Partid care are o imensă susținere în presa americană, net superioară celei de care au parte republicanii din spatele lui Trump. Acesta este în mare adevărul dindărătul tuturor atacurilor la adresa actualului președinte al SUA.

Iar când giganții CNN sau The New York Times – care, apropo, își recunosc deschis afinitatea pentru Partidul Democrat – sunt împotriva ta, nu prea mai ai ce face ca politician. Trump însă, este atipic. În primul rând, actualul președinte american cunoaşte el însuşi foarte bine presa. A fost o vedetă de televiziune și în plus, după cum recunoaște, este un consumator avid de presă, citind zilnic ziarele – chiar și pe acelea care sunt împotriva sa.

Nu este clar cât anume din strategia sa de „publicitate negativă” este gândită sau, pur și simplu, totul vine spontan de la acest personaj – căci dl. Trump este într-adevăr un personaj. Însă, prin replicile sale acide, a reușit să mobilizeze aproape toată presa americană împotriva sa, acest „avantaj” ajutându-l, culmea, să câștige alegerile: oamenii au început să creadă că strângerea rândurilor întregii prese din SUA împotriva lui Trump reprezintă o conspirație și, evident, au dat votul „luptătorului anti-sistem”. O situație oarecum asemănătoare cu alegerile prezidențiale din România anilor 2009 și 2014.

Paradoxal, Trump e un comunicator redutabil

Trebuie remarcat și faptul că Trump pur și simplu a scurtcircuitat presa clasică, comunicând direct cu votanții prin rețelele sociale. Controversatul cont de Twitter al președintelui american are 57,3 milioane de „followers” care sunt ținuți permanent în alertă, Trump distribuind până acum în această rețea peste 40 de mii de mesaje de actualitate, foarte incisive, ultimul dintre acestea, distribuit chiar azi, fiind un exemplu perfect în acest sens: „…Border is eventually going to be militarized and defended or the United States, as we have known it, is going to cease to exist… And Americans will not go gentle into that good night”. (Granița va fi până la urmă militarizată și apărată sau Statele Unite, așa cum le știm, vor înceta să existe… Și americanii nu vor accepta ușor așa ceva.) Donald Trump se arată un comunicator redutabil, cel mai bun pe care l-a avut America de la Ronald Reagan încoace.

Revenind la presa americană, aceasta a fost uluită de „pierderea alegerilor” şi a căutat tot soiul de explicații, iar inerția sa ideologică a determinat-o să meargă mai departe, refulându-şi înfrângerea prin contestarea rezultatelor alegerilor. Când și această acțiune a eșuat, pur și simplu s-a angajat într-un veritabil război de tranșee mediatic cu Trump. Președintele american a primit cu bucurie această provocare și nu dă semne de oboseală, după aproape doi ani de zile de atacuri și lovituri sub centură din partea celor mai redutabile ziare și televiziuni din lume. Î

În tot acest război, Trump a fost părăsit de numeroși colaboratori, însă el a rămas ferm pe poziții, urcând încet, dar sigur, în sondaje. Chiar și numai pentru acest fapt, Trump este într-adevăr o mare figură a politicii contemporane.

principalele reușite economice ale administrației Trump

Ceea ce îl ajută însă mai mult ca orice pe actualul președinte american este situația economică din SUA, care este una deosebit de bună. Solganul „America First” se pare că n-a fost doar o promisiune de campanie electorală, așa cum se obișnuiește pe Dâmbovița. Voi trece în revistă principalele reușite economice ale administrației Trump, așa cum le cunoaștem noi până acum, în luna ianuarie a anului 2019.

  • În primul rând, produsul intern brut al SUA a înregistrat o creștere anuală de 3,5% în trimestrul al treilea din 2018 și de 4,2% în al doilea trimestru din același an.
  • Au fost create aproape 5 milioane de locuri de muncă noi, rata șomajului în SUA ajungând la 3,7%, adică cea mai mică rată din ultimii 50 de ani.
  • Un număr important de companii din SUA au semnat „Angajamentul față de muncitorii americani”, promițând mai mult de 6,4 milioane de oportunități de formare profesională aflate în derulare.
  • Revenind la șomaj, dintre cele 50 de state americane, 18 au atins rate istorice ale șomajului minim. Inclusiv printre afro-americani, rata șomajului la sfârșitul anului 2018 a scăzut la 5,9%, adică una dintre cele mai mici valori cunoscute. Rata șomajului printre femeile americane a atins în 2018 cel scăzut nivel din ultimii 65 de ani.
  • De altfel, sondajele arată că inclusiv sărăcia printre cetățenii SUA afroamericani și hispano-americani a atins în administratia Trump în 2018 un minim record de 18,3%. În ultimele luni ale anului încheiat s-a înregistrat în SUA cel mai mare ritm de creștere al salariilor din ultimul deceniu. Peste 6 milioane de muncitori americani s-au bucurat de bonusuri și beneficii suplimentare, iar peste 100 de firme de servicii au oferit costuri mai mici pentru consumatori.
  • Politicile de de-birocratizare inițiate de Trump au produs economii bugetare de 33 miliarde de dolari.
  • Și un ultim amănunt care ar trebui să intereseze și Europa vândută gazelor rusești: pentru prima dată în ultimii 60 de ani, SUA au devenit exportatoare de gaze naturale!

 

Citește și:

Exclusiv. Plahotniuc, un altfel de Voronin care nu dă doi bani pe recomandările Occidentului. Interviu cu scriitorul Vitalie Ciobanu

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.