Trump avertizează din nou Teheranul: „Orice atac împotriva SUA va fi urmat de un atac contra Iranului”

-


Preşedintele SUA Donald Trump a avertizat din nou luni seara Teheranul cu o ripostă „de o mie de ori mai puternică” decât orice atac al forţelor iraniene, dacă regimul islamic va lovi în interesele americane. De asemenea, mai multe informaţii vehiculate în presă internaţională au vehiculat iminenţa asasinării unei ambasadoare a SUA de către forţele speciale iraniene, scrie AFP.

„Orice atac din partea Iranului, indiferent sub ce formă, împotriva SUA va fi urmat de un atac contra Iranului, (atac) ce va fi de o mie de ori mai puternic ca magnitudine!”, a scris Donald Trump, luni seara, pe Twitter.

Astfel, jurnaliştii portalului Politico, citând surse din rândul serviciilor secrete, susţin că regimul de la Teheran intenţionează să o asasineze pe ambasadoarea SUA în Africa de Sud, Lana Marks, o apropiată a lui Donald Trump.

Ameninţarea, detectată încă din primăvară, a devenit mai precisă în ultimele săptămâni, potrivit surselor Politico, în condiţiile în care Teheranul intenţionează să răzbune moartea generalului său Qassem Soleimani, ucis în ianuarie într-un atac american în Irak, la ordinul preşedintelui american. În acest context, secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat luni că ia aceste informaţii în serios.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe iranian a apreciat că este vorba de „informaţii false”, „lipsite de fundament”. Purtătorul său de cuvânt a evocat „metode repetitive şi care provoacă greaţă, menite să creeze un climat anti-iranian pe scena internaţională”.

Iranul „a demonstrat adeziunea sa durabilă la principiile şi cutumele diplomaţiei internaţionale”, în timp ce administraţia Trump „a acţionat cu dispreţ faţă de numeroase norme şi metode internaţionale acceptate”, potrivit diplomaţiei iraniene.

Preşedintele american a retras SUA în 2018 din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian, apreciind că acest text este insuficient pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu o bombă atomică şi pentru a îngrădi influenţa sa „nefastă” în Orientul Mijlociu.

Citeşte şi:

Tihanovskaia a taxat dur întâlnirea dintre Putin şi Lukaşenko. „Orice se va conveni în cadrul reuniunii de la Soci va rămâne fără valoare legală”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.