UPDATE. China, India, Coreea de Sud, Japonia, Grecia, Turcia, Taiwan şi Italia, liber la petrolul iranian

-


UPDATE 18.05: Statele Unite au autorizat opt ţări, printre care China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Italia, să continue achiziţionarea temporară de petrol iranian, a declarat luni şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, în condiţiile în care Washingtonul a reintrodus luni sancţiunile împotriva sectoarelor petrolier şi financiar ale Iranului, sancţiuni ce fuseseră ridicate de către fostul preşedinte Barack Obama, scrie AFP şi Reuters.

Celelalte ţări care beneficiază de o derogare timp de şase luni sunt Grecia, Turcia şi Taiwanul, a adăugat el, promiţând o presiune ‘neobosită’ până când regimul iranian îşi va schimba la ‘180 de grade’ comportamentul destabilizator în Orientul Mijlociu.

UPDATE 11.48: Preşedintele Iranului, Hassan Rohani susţine că Teheranul îşi va vinde petrolul şi va încălca sancţiunile pe care oficialii de la Casa Albă le reintroduc începând de luni împotriva Iranului, scrie Reuters şi AFP.

”Anunţ că vom ocoli cu mândrie sancţiunile voastre ilegale şi injuste, deoarece ele contravin dreptului internaţional”, a declarat Hassan Rohani, luni, într-un discurs televizat.

Ştirea Iniţială:

Oficialii de la Casa Albă reintroduc luni sancţiunile împotriva sectoarelor petrolier şi financiar care au fost ridicate în timpul fostului preşedinte american Barack Obama, după ce în luna mai actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, a anunţat retragerea SUA din acordul internaţional privind programul nuclear iranian semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri ale lumii, scrie AFP.

 

”Iranul merge rău. Când mi-am preluat funcţia, chiar înainte, se credea că Iranul o să domine întregul Orient Mijlociu, sau că o va face în mai puţin de câţiva ani, foarte repede. Aproape nimeni nu mai vorbeşte despre aceasta în prezent”, a declarat preşedintele SUA, Donald Trump.

Astfel, sancţiunile americane seamănă cu un şantaj împotriva unor terţe ţări care fac în prezent comerţ cu Iranul: întreprinderile asiatice sau europene vor avea interdicţie pe piaţa americană dacă ele continuă să importe petrol iranian, sau dacă au schimburi cu băncile iraniene vizate de către Washington, scrie AFP.

Opt ţări vor beneficia totuşi de o exceptare pentru petrol, inclusiv Turcia, şi probabil China şi India. Referitor la sancţiunile financiare, secretarul de stat american Mike Pompeo declara duminică, într-un interviu la canalul Fox, că peste 600 de indivizi şi entităţi din Iran vor fi plasaţi pe lista neagră, adică mai mulţi decât cei care fuseseră retraşi de pe listă după încheierea acordului. Scopul este acela de ”a forţa regimul iranian să-şi schimbe comportamentul”.

Uniunea Europeană a adoptat un mecanism pentru a le permite multinaţionalelor sale să rămână în Iran, indicând totodată că sancţiunile americane vor avea un efect disuasiv ulterior. Airbus şi Total şi-au anunţat deja retragerea.

Pe 7 august a fost reintrodus de către Washington un prim set de sancţiuni, ceea ce i-a determinat pe constructorii de automobile Daimler şi PSA să renunţe la Iran.

Donald Trump este convins că presiunea economică va determina Teheranul să accepte condiţiile sale privind un nou acord permanent privind programul nuclear iranian, deoarece documentul din 2015 nu pune condiţii decât pentru o perioadă de 10 sau 15 ani.

Citeşte şi:

Revoluţie în astronomie! S-a descoperit cea mai veche stea din Univers

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.