Trump schimbă foaia cu Iranul. În așteptarea deciziei finale

-


Preşedintele SUA, Donald Trump susține că „Iranul va dori în curând să discute cu Statele Unite”, în pofida escaladării tensiunii dintre cele două ţări, scrie AFP.

De asemenea, Trump a negat, pe Twitter, existenţa oricărei „dispute interne” în cadrul administraţiei cu privire la „politica sa de fermitate în Orientul Mijlociu”. „Sunt exprimate opinii diferite, iar eu iau decizia finală şi care contează, este un proces foarte simplu”, a subliniat președintele SUA.

În acest context, Washingtonul s-a angajat într-o nouă confruntare cu Iranul, prin trimiterea unui portavion şi a unei baterii de rachete Patriot, invocând ameninţări la adresa intereselor sale din partea Iranului sau a forţelor pro-iraniene. Miercuri a fost anunţată rechemarea din Irak a angajaţilor guvernamentali auxiliari, autorităţile americane citând din nou „o ameninţare iminentă” având o legătură directă cu Iranul.

Departamentul de Stat al Statelor Unite îşi recheamă personalul diplomatic non-esenţial din Irak după ce tensiunile dintre SUA şi Iran s-au intensificat. Mai mult decât atât, Statele Unite îşi avertizează cetăţenii să nu călătorească în Irak, din cauza „riscurilor majore în ce priveşte violenţa şi răpirile”, scrie CNN.

Astfel, angajaţii care lucrează în ambasada Statelor Unite în Baghdad şi în consulatul de la Erbil au primit instrucţiuni să părăsească Irakul, menţionând că „serviciul de vize va fi suspendat temporar în ambele locuri”.

În acest sens, Departamentul de Stat a explicat aceste schimbări bruşte prin faptul că abilitatea guvernului SUA de a „oferi servicii de rutină sau de urgenţă cetăţenilor americani din Irak este extrem de limitată” şi, prin urmare, ameninţările cum ar fi „terorismului, răpirile sau conflictul armat” direcţionate spre cetăţenii americani din Irak sunt un risc mult prea mare.

Anunţul a venit după ce secretarul de stat Mike Pompeo a făcut o vizită neanunţată în Irak, în care a discutat cu oficialii de la Baghdad despre capacitatea ţării de a proteja cetăţenii americani aflaţi pe teritoriul său. Vizita face parte dintr-o serie de acţiuni ale administraţiei Trump în Orientul Mijlociu, acolo unde Pentagonul şi-a plasat, recent, portavioane şi bombardiere. Administraţia Trump a avut în ultima vreme o atitudine din ce în ce mai vehementă la adresa Iranului, acuzând autorităţile iraniene şi aliaţii lor din Orientul Mijlociu că „pregătesc atacuri iminente contra intereselor americane”.

La rândul său, Ayatollahul Khamenei, liderul suprem al Iranului, a subliniat, marţi, că Iranul nu va intra într-un război cu Statele Unite: „Nu va fi război. Naţiunea iraniană a ales calea rezistenţei. Noi nu căutăm războiul şi nici ei. Ei ştiu că acesta nu este în interesul lor”.

Administraţia Trump a părăsit acordul nuclear semnat în timpul preşedinţiei lui Barack Obama şi a impus din nou sancţiuni dure Iranului.

Citește și:

 Ce urmărește Trump prin războiul comercial dintre SUA şi China


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.