Trump speră într-o retragere a kurzilor de la granița Siriei cu Turcia

-


Preşedintele american Donald Trump a declarat sâmbătă seara, că speră ca luptătorii kurzi sirieni „să se retragă” de la graniţa Turciei cu Siria în contextul în care Ankara a lansat o ofensivă militară în acea zonă, scrie Agerpres.

„Este foarte greu să înfrângi nişte forţe care dispun de avioane, iar tu nu le ai. Sper să se retragă. Nu cred că soldaţii noştri ar trebui să fie acolo pentru următorii 50 de ani, păzind o frontieră între Turcia şi Siria, când nu ne putem proteja propriile frontiere acasă. Am distrus ISIS, l-am învins, ne-am făcut treaba, acum trebuie să mergem acasă”, a declarat Trump, într-un discurs la Washington, referindu-se la Turcia şi la kurzii sirieni.

În schimb, fostul şef al Pentagonului, Jim Mattis, l-a contrazis pe Trump, spunând că gruparea teroristă Stat Islamic nu este învinsă şi va renaşte dacă SUA nu continuă să lupte împotriva sa.

„ISIS nu este învinsă, trebuie să menţinem presiunea asupra ISIS pentru ca să nu-şi revină”, a declarat Mattis într-un interviu acordat emisiunii „Meet the Press” de la postul NBC.

Putin vrea o retragere a tutuor forțelor neautorizate de regimul Assad din Siria

Toate forţele militare străine aflate în prezent în Siria care operează fără autorizarea guvernului preşedintelui Bashar al-Assad trebuie să se retragă din această ţară, a declarat sâmbătă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, informează EFE.

„Toţi cei care se află ilegal pe teritoriul oricărui stat, în acest caz în Siria, trebuie să abandoneze aceste zone. Este valabil pentru toate ţările”, a insistat Putin într-un interviu acordat posturilor de televiziune RT, Arabik Sky News şi Al Arabiya. Liderul de la Kremlin a adăugat că, dacă viitorul guvern legitim al Siriei decide că nu mai are nevoie de prezenţa forţelor armate ruse, „atunci acest lucru va fi valabil şi pentru Rusia, bineînţeles”.

Putin a menţionat că este vorba despre un subiect pe care Rusia îl dezbate cu Iranul, Turcia şi inclusiv cu SUA.

„Este un lucru pe care îl spun deschis colegilor noştri: teritoriul Siriei trebuie eliberat de prezenţa militară străină, iar integritatea teritorială siriană trebuie restaurată”, a insistat Putin, care urmează să efectueze în scurt timp vizite în Arabia Saudită şi în Emiratele Arabe Unite.

Rusia, principalul aliat al regimului Bashar al-Assad, a început în septembrie 2015 o operaţiune militară în această ţară, la solicitarea Damascului, însă a efectuat două retrageri parţiale ale contingentului său militar, în martie 2016 şi în aprilie 2017. Totodată, pe teritoriul Siriei se mai află militari din SUA, Iran şi Turcia.

 

Citește și:

Turcia a înregistrat primele pierderi în operaţiunea militară din Siria


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.