Guvernul, pregătit să desfiinţeze SIIJ? Turcan: „Este un proiect pe care PNL şi l-a asumat”

-


Viceprim-ministrul Raluca Turcan a declarat, joi seara, că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) în cazul în care proiectul iniţiat de PNL va fi blocat în Parlament de majoritatea psd-istă.

 

„Este un proiect pe care PNL şi l-a asumat. În momentul de faţă există în Parlament. Dacă vom constata că şi acest proiect – şi ne aşteptăm la lucrul acesta – este blocat în continuare în Parlament, să îl rezolvăm pe cale parlamentară, prin Guvern însă. PSD spune: cum încalcă PNL democraţia – au invocat chiar şi un conflict instituţional între Guvern şi Parlament – şi se substituie Guvernul Parlamentului şi venim cu angajările de răspundere. Pe Constituţie, angajarea de răspundere este un proces parlamentar, pentru că permite parlamentarilor să depună amendamente, să participe la procedura de angajare a răspunderii şi să depună moţiune de cenzură prin vot în Parlament. Dacă nu o fac, înseamnă că nu pot sau nu vor”, a declarat Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, Guvernul pregăteşte şi alte proiecte pentru care să îşi angajeze răspunderea.

„Noi suntem acum pe un plan bine gândit cu nişte proiecte care, cel mai probabil, vor conduce la declanşarea alegerilor anticipate prin moţiune de cenzură”, a adăugat vicepremierul.

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a declarat, miercuri, că un proiect de lege privind reglementarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie ar putea fi lansat în dezbatere de Ministerul Justiţiei până la 1 februarie.

„Următorul pas ar fi să creionăm un proiect de lege pe care să-l transmitem în dezbatere publică şi ulterior CSM. Sigur că e o perioadă dificilă cu aceste interviuri (pentru numirea şefilor marilor parchete – n.r.) care absorb cam 8 – 10 ore pe zi din agenda ministrului şi a unuia dintre secretarii de stat, dar ne vom descurca şi în aceste condiţii ca în perioada următoare să lansăm în dezbatere un proiect. Am discutat cu specialişti din minister diverse opţiuni tehnice cu privire la acest proiect, studiem, nu este simplu, chiar dacă este vorba până la urmă de câteva articole care reglementează Secţia specială, dar efectele intervenţiei sunt de asemenea delicate şi trebuie să le cântărim, cu atenţie – legat de dosarele care s-au generat, de competenţele care sunt în joc, de garanţiile pe care trebuie să le oferim celor care se tem că s-ar putea întâmpla abuzuri în viitor, dar şi de necesitatea de a avea un aparat care cu adevărat se poate ocupa de infracţionalitate, de corupţie”, a  subliniat Cătălin Predoiu.

Potrivit acestuia, proiectul de lege ar putea fi lansat în dezbatere publică până la data de 1 februarie.

„Am un orizont de timp, nu vreau s-o lungim prea mult pentru că noi ne-am precizat poziţia. Eu sper ca până la 1 februarie să putem lansa în dezbatere publică un proiect şi nu că sper, găsesc probabil acest lucru”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Guvernul a adoptat, pe 27 decembrie 2019, Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Predoiu afirma, la acea dată, în legătură cu memorandumul propus privind desfiinţarea SIIJ, că aceasta este o instituţie sui generis care iese din principiile de funcţionare ale Ministerului Public, prin modul de reglementare a funcţionării. El a subliniat că propunerea sa are în vedere şi „dimensiunea externă a activităţii acestei secţii”.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a precizat că propunerea oficialilor de la Justiţie de desfiinţare a acestei secţii i se pare corectă, fiind de altfel şi în programul de guvernare.

Adoptarea acestui Memorandum nu înseamnă că Guvernul desfiinţează SIIJ, ci că îşi asumă ca poziţie oficială soluţia propusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Următorul pas va fi elaborarea de către Guvern a unui proiect de lege pe acest subiect pe care îl va înainta Parlamentului pentru dezbatere.

Citeşte şi:

Orban a explicat de ce apelează la varianta asumării răspunderii. ”Este greu să guvernezi cu 21%”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.