Turcia, amenințată de Senatul SUA cu suspendarea din NATO, dacă va ataca forțele kurde din Siria

-


Senatul SUA va sancţiona Turcia cu suspendarea din NATO dacă Ankara va invada nord-estul Siriei şi va ataca forţele kurde, a declarat luni senatorul Lindsey Graham, scrie Agerpres.

”Vom introduce sancţiuni bipartizane împotriva Turciei dacă ea va invada Siria şi vom solicita suspendarea ţării din NATO dacă ea va ataca forţele kurde care au ajutat SUA în distrugerea Califatului Statului Islamic”, a scris Lindsey Graham, pe Twitter.

Republicanul, care este adesea un susţinător vocal al lui Trump, a spus că lucrează cu senatorul democrat Chris Van Hollen la un proiect de lege şi speră într-o majoritate ”împotriva veto-ului” în camera superioară.

”Congresul trebuie să dea clar de înţeles că Turcia va plăti un preţ greu dacă îi va ataca pe kurzii sirieni”, a subliniat Van Hollen, denunţând ”decizia lui Trump de a-i trăda” pe kurzi.

În schimb, senatorul republican Mitt Romney a avertizat că decizia va fi considerată ca fiind ”o trădare” a kurzilor şi face ca SUA să fie ”un aliat nesigur”.

Chris Murphy, un democrat, a numit demersul lui Trump „de-a dreptul sinistru”, subliniind faptul că tocmai în această lună SUA i-au convins pe kurzi să înlăture dispozitivele militare împotriva Turciei, în condiţiile unei aparente promisiuni de a continua să-i apere. De asemenea, senatorul Bernie Sanders, un progresist de stânga care candidează în alegerile prezidenţiale din 2020, a criticat ”anunţul abrupt” al preşedintelui Trump, afirmând că SUA ”trebuie să pună capăt în mod responsabil intervenţiilor militare în Orientul Mijlociu”.

În schimb, preşedintele american Donald Trump a susţinut luni decizia administraţiei sale de a retrage trupele SUA din nordul Siriei, argumentând că este prea costisitor să menţină sprijinul forţelor kurde care luptă contra grupării Statul Islamic.

”Kurzii au luptat alături de noi, dar s-au cheltuit mulţi bani şi echipamente pentru a face asta. Ei luptă contra Turciei de decenii. Turcia, Europa, Siria, Iran, Irak, Rusia şi kurzii vor trebui acum să rezolve situaţia. Ei toţi urăsc SI, sunt inamici de ani întregi. Noi ne aflăm la 7.000 de mile depărtare şi vom sfărâma din nou SI dacă vine cumva în apropierea noastră. Este timpul să ieşim din aceste războaie ridicole şi fără sfârşit, dintre care mult sunt tribale”, a scris Donald Trump, pe Twitter.

El a criticat virulent ţările europene pentru faptul că refuză să repatrieze jihadiştii străini deţinuţi, statele respective considerând, potrivit lui Trump, că SUA sunt mereu ”fraierul” în legătură ”cu NATO, cu comerţul, cu orice”.

”Europa nu a vrut să îi ia înapoi, ea spune să îi ţină SUA! Am spus ‘NU, v-am făcut o mare favoare şi acum vreţi ca noi să îi ţinem în închisori din SUA la nişte costuri extraordinare. Sunt ai voştri pentru procese ”, a continuat preşedintele american.

Forţele democratice siriene (FDS) sunt formate din combatanţi arabi şi kurzi pe care ţările occidentale se bazează pentru neutralizarea forţelor grupării Statul Islamic din nord-estul Siriei şi din Irak. Componenta kurdă a acestei coaliţii, Unităţile de protecţie a poporului (YPG), este însă considerată de Ankara drept grupare teroristă, dar a fost susţinută constant de SUA

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat în urmă cu două zile ameninţarea cu lansarea unei operaţiuni ”la sol şi în aer” în Siria contra miliţiilor kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), considerate de Ankara organizaţie teroristă.

Citește și:

Cimitirul de la Valea Uzului, un pretext al diplomaţiei de la Budapesta, pentru condiţionarea Bucureştiului


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.