Turcia, vecinul problemă al României?

-


Acum câteva zile, o știre neobișnuită ne-a scos din amorțeala specifică sfârșitului de an. O profesoară de origine turcă ce preda limba engleză la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București a fost reținută de polițiștii români în baza unui mandat de reținere pentru extrădare în Turcia. Singura vină a tinerei profesoare de engleză era aceea că tatăl său a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău.

 

De menționat că școlile din Moldova precum și cele din România sunt afiliate clericului turc Gulen, pe care președintele Turciei Recep Erdogan, îl consideră dușmanul său personal. Știrea a produs o oarecare agitație, mai ales în mediul online, însă lucrurile au revenit rapid la normal prin intervenția promptă a  Curții de Apel București, ce a respins cererea de extrădare a profesoarei de origine turcă. Așadar efectul a fost înlăturat. Dar cauza? Căci Turcia începe să se comporte din ce în ce mai bizar.

Astfel, tot acum câteva zile însuși Erdogan a amenințat că ar putea închide baza americană de la Incirlik, ca urmare a amenințărilor SUA. „Dacă este necesar să facem un astfel de pas, desigur că avem autoritatea… Dacă acest lucru este necesar, împreună cu delegațiile noastre, vom închide Incirlik „, a declarat Erdogan.

Desigur, se observă încă o oarece ezitare în vocea liderului de la Ankara însă orișicât, amenințarea SUA cu închiderea bazei militare are o importantă majoră pentru România. Pentru că dacă acestu lucru se va întâmpla, SUA nu vor avea de ales în această zona a globului decât să-și mute instalațiile și tehnica militară în România.

Iar când vorbim de tehnică militară vorbim inclusiv despre cele aproximativ 50 de bombe nucleare pe care americanii le au depozitate la Incirlik. Unde mai pui că o baza aeriană americană nu e ca una românească, unde nu suntem în stare de o jumătate de veac să construim niște clădiri de servicii sociale pentru militari și familiile lor. Nu! O baza americană e un orășel cu tot ce trebuie: locuințe, magazine, policlinică, grădiniță, școală, terenuri de sport, locuri de agrement șamd.

Iar ipoteza conform căreia Grecia ar fi țara preferată pentru mutarea bazei americane n-ar putea fi validă, având în vedere că și acest stat menține în acest moment relații deosebit de bune cu Moscova. În fine, cel mai probabil că toate acestea, dacă se vor întâmpla, tot ,,în jurul’’ bazei de la Mihail Kogălniceanu se vor întâmpla, iar extinderea acestei baze și prezența armelor nucleare americane va irita și mai mult Moscova. Avem însă oare de ales? Nu, atâta doar că principiul ,,prietenul la nevoie se cunoaște’’ ar trebui semnalat cum se cuvine și de partea americană, chit că am discuta aici doar de donarea SUA către România a unor echipamente din surplusul militar american.

În orice caz, SUA tratează cu seriozitate recentele afirmații ale președintelui turc. Secretarul american al Apărării, Mark Esper, referindu-se la declaraţia preşedintelui Erdogan privind posibilitatea închiderii bazei militare de la Incirlik, a afirmat miercuri că Turcia are dreptul de a accepta sau nu să adăpostească pe teritoriul său trupe NATO sau din altă ţară, însă dacă decide să închidă baza de la Incirlik, atunci este o problemă pentru întreaga alianţă NATO.

Acestea fiind zise, cel mai probabil că SUA vor reanaliza dependență militară a SUA față de Turcia, care urcă pe zi ce trece în topul țărilor-problema ale globului. Ne așteaptă așadar un an 2020 imprevizibil, cu o problemă legată de o forță extrem de aproape de granițele României. Și ceea ce este și mai îngrijorător, este că până acum nimeni nu a știut să dea de cap politicii internaționale a lui Trump, care rămâne astfel una imprevizibilă.

Perioada de acum este de altfel o dovadă concretă că lipsa unor măsuri majore din partea SUA face mai mult rău decât dacă aceste măsuri s-ar adopta, indiferent care ar fi ele. Inacțiunea Washingtonului din ultimii ani nu a făcut altceva decât să producă o stare de tensiune la nivel global iar cândva, această presiune va trebui să găsească o supapă pentru a se manifesta.

Să fie Turcia o asemenea supapă? Dacă ar fi așa, următoarele cuvinte ale lui Erdogan ar trebui să pună pe gânduri mai ales pe români: „Unele ţări au rachete cu focoase nucleare. Dar Occidentul insistă asupra faptului că noi nu le putem avea. Nu pot accepta acest lucru”.

Citeşte şi:

Adrian Zuckerman, la Timişoara: „România arată fantastic după 30 de ani de la Revoluţie”

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.