Turcia nu va înainta mai mult de 30 de kilometri în nord-estul Siriei. Ankara, sub tirul posibilelor sancțiuni ale SUA?

-


Incursiunea Turciei nu va merge mai departe de 30 km în nord-estul Siriei, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care a mai spus că Ankara va răspunde la orice sancţiuni americane pentru ofensiva sa împotriva kurzilor, relatează Agerpres.

„Dacă mergem 30 km în interiorul zonei sigure, teroarea va fi înlăturată. Avem dreptul de a folosi acel spaţiu aerian. Acel spaţiu aerian nu aparţine SUA. Nu are dreptul de a controla acel spaţiu aerian”, a declarat Mevlut Cavusoglu.

Potrivit acestuia, Turcia va răspunde dacă SUA instituie sancţiuni din cauza incursiunii sale care vizează forţele kurde.

De asemenea, Ankara riscă să se confrunte cu sancţiuni propuse de senatorul republican american Lindsey Graham şi de un coleg democrat, care l-ar viza pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi alţi oficiali de top din Turcia.

NATO se aşteaptă ca Turcia să dea dovadă de reţinere în operaţiunile sale militare din nordul Siriei, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

„Contez pe Turcia să dea dovadă de reţinere şi să se asigure că acţiunile lor în nordul Siriei sunt măsurate şi proporţionate şi să evite provocarea şi mai multor suferinţe umane”, le-a spus Stoltenberg jurnaliştilor, după o întrevedere cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis de la Atena.

Acesta a mai spus că o coaliţie internaţională a realizat „un progres enorm” în lupta împotriva SI, porţiuni de teritoriu de mărimea Marii Britanii fiind eliberate de această grupare.

„Trebuie să ne asigurăm că păstrăm acele câştiguri”, a conchis Jens Stoltenberg.

 

 

Citește și:

Trump „îi iubeşte pe kurzi”, dar îi lasă fără sprijin în faţa ofensivei militare turce


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.