Turcia pe înțelesul tuturor. Episodul 6

-


Cei care consideră Turcia a nu fi o țară europeană se înșală. Turcia a fost din vremuri îndepărtate implicată în mai toate afacerile europene. Aceasta a influențat istoria Europei la fel ca orice mare putere a acestui continent și s-a aliat și războit cu oricare dintre aceste puteri.

Istoria Europei nu poate fi concepută fără Turcia care pentru un secol a stăpânit însăși Budapesta, ba încă și dincolo de ea, până aproape de Viena. Inclusiv perioada marilor descoperiri geografice realizate de către Europa Occidentală: descoperirea și explorarea Asiei, Africii și Americii sunt tot efecte ale stăpânirii Otomane – pentru că tocmai controlul turcesc al Drumului Mătăsii i-a determinat pe portughezi și spanioli să caute un alt drum, de această dată pe calea apelor.

De unde vin totuși resentimentele europenilor față de turci?

În primul rând turcii, nefiind creștini, ei nu par a fi în întregime europeni. Această diferență a fost  amplificată de  distrugerea de către Imperiul Otoman a Bizanțului (a două Romă, făurită de Constantin cel Mare, considerat în ortodoxie ca având statut echivalent apostolilor), afirmându-se în mentalul colectiv al europenilor ca un pericol la adresa civilizației lor.

Trebuie însă precizat că dintre creștini, cei care au fost speriați mai mult de turci au fost catolicii, nu ortodocșii – chestiune care se manifestă și în ziua de azi.

Odată cu Marea Schismă din anul 1054, între catolici și ortodocși a existat o permanentă dispută, deseori cu implicații politice. Imperiul Otoman avea însă obiceiul de a fi tolerant din punct de vedere religios cu popoarele cucerite, dint-un calcul cinic ce vine dintr-o gândire de mare cuceritor: este mai lesne să domini prieteni decât dușmani. Turcii nu au încercat deci să convertească forțat la islam popoarele dominate de ei, cel mai la îndemână exemplu fiind chiar cel al poporului nostru. Catolicii au văzut însă în ,,protejarea’’ ortodoxismului de către turci o nouă primejdie din partea Imperiului Otoman.

Mai puteți citi și:

Turcia pe înțelesul tuturor. Episodul 5

Turcia pe înțelesul tuturor: Episodul 4

Turcia pe înțelesul tuturor: Episodul 3

Turcia pe înțelesul tuturor: Episodul 2

Turcia pe înțelesul tuturor – Episodul 1

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.