Turcia pe înțelesul tuturor – Episodul 1

-


Fost mare imperiu, cu o populație de aproape 80 de milioane de locuitori (dacă ar fi primită în UE, din acest punct de vedere ar fi pe locul doi, după Germania), aflată în primele 17 cele mai dezvoltate economii ale lumii (estimându-se la mijlocul acestui secol intrarea sa în top 10), Turcia este o țară aparte.

Armata acestui stat este după armata SUA a două forță militară din NATO, având un buget anual estimat între 15 și 18 miliarde de dolari (România, conform proiectului de buget pentru 2018 alocă armatei 18 miliarde de LEI). Turcia stăpânește tehnologii militare sofisticate, fiind de exemplu unul dintre cele opt state partenere implicate în construcția avionului american invizibil radar F 35.

În sfârșit, poziția geografică specială a Turciei – ,,punte’’ între Europa și Asia – este binecunoscută de toată lumea.

Acestea fiind zise, este normal ca evenimentele petrecute în acest stat în timpul președinției lui Tayyip Erdoğan (funcție deținută din 2014, după ce anterior a fost prim-ministru al Turciei din 2003) să fi stârnit un mare interes.

Vorbim în primul rând de renunțarea la tradiția lui Mustafa Kemal (denumit ulterior Atâtürk, adică „tatăl turcilor”, inițiatorul Turciei moderne al cărei prim-ministru și șef de stat a fost în perioada 1920-1938) care nu permitea amestecul religiei în administrație.

Apoi discutăm despre autoritarismul lui Erdogan, inflamat mai ales după tentativa de lovitură de stat dată de armata turcă în vara lui 2016, existând voci care asociază acțiunile extreme ale președintelui turc de după acest eveniment (arestări în masă inclusiv din rândul funcționarilor înalți) ca o altă lovitură de stat, de această dată reușită.

În al treilea rând discutăm despre noua relație dintre Turcia și Rusia, două țări cu mize diferite atât în Caucaz, cât și în Orientul Mijlociu, dar care au în comun un trecut imperial și mai ales un anti-occidentalism ascuns ce poate izbucni atunci când este necesar.

În ultimul rând vorbim despre implicarea Turciei în Siria și în alte zone de interes, ba mai mult, despre capacitatea acestei țări de a deveni unul dintre liderii sau chiar liderul lumii islamice sunnite.

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.