Turcia pe înțelesul tuturor. Episodul 7

-


Trebuie stabilit faptul că între Europa și Turcia influența a fost reciprocă, mai ales după pierderea de către Imperiul Otoman a Primului Război Mondial. Atunci, fostul imperiu a fost nevoit să se replieze, din uriașul teritoriu ce cuprindea în vremurile sale cele mai bune Africa de Nord, bazinul fluviului Nil, Marea Roșie, vestul Persiei, teritoriile dimprejurul Mării Negre și o bună parte din Europa de Est, rămânând doar peninsula Anatolia.

Inima imperiului. O zonă înconjurată din trei părți de mări, cu un teren predominant muntos, care devine din ce în ce mai accidentat odată cu deplasarea spre est, adică tocmai spre partea care nu mai este protejată de ape. O fortăreață naturală deci, aproape imposibil de cucerit; chiar și otomanilor le-a trebuit mai mult de un secol pentru a stăpâni Anatolia.

Influența Occidentului asupra Turiciei s-a făcut simțită printr-un om providențial: Kemal Ataturk, părintele Turciei moderne. Una dintre cele mai importante personalități ale secolului XX, cu numeroși adepți in rândul șefilor de state până în ziua de astăzi.

Iubitor al principiilor Iluminismului european, Ataturk a fondat un stat națiune care să înlocuiască conglomeratul multinațional al Imperiului Otoman și totodată a înființat statul laic, religia devenind o chestiune privată pentru fiecare cetățean. Kemal a desființat în 1924 legea musulmană (Șaria), înlocuind-o cu Codul Civil elvețian, Codul Penal italian și Codul Comercial german. O reformă spectaculoasă a avut loc în 1928 prin înlocuirea alfabetului arab cu care limba turcă fusese scrisă de secole, tocmai cu alfabetul latin – curată europenizare!

Cu toate acestea trebuie semnalat faptul că există încă două Turcii. Una este centrată în jurul unuia dintre marile orașele ale lumii, Istanbul, locul unde laicul este bine stabilizat, unii povestind cu umor că această stabilitate are la bază tocmai credința negustorilor din Marele Bazar conform căreia clienții nu se caută în suflet, ci în portofel.

Cealaltă Turcie este formată în mod dezechilibrat din restul Anatoliei, minus frumosul oraș de pe Bosfor. Această ultimă Turcie este un teritoriu bine înrădăcinat în islam, un teritoriu însă a cărui populație are drept de vot, lucru care s-a cunoscut când partidul conservator AKP înființat în 2001 a reușit fulgerător să câștige puterea. Este partidul care l-a dat  pe Erdoğan. Un fost primar al… Istanbulului.

Mai puteți citi și:

Turcia pe înțelesul tuturor. Episodul 6

Turcia pe înțelesul tuturor. Episodul 5

Turcia pe înțelesul tuturor: Episodul 4

Turcia pe înțelesul tuturor: Episodul 3

Turcia pe înțelesul tuturor: Episodul 2

Turcia pe înțelesul tuturor – Episodul 1

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.