Turcia pe înțelesul tuturor. Episodul 8

-


Majoritatea turcilor care se consideră europeni nu și-au pus niciodată problema aderării țării lor la Uniunea Europeană, din considerente economice. Dimpotrivă, slavă Domnului sau mai bine zis slavă lui Allah, spre diferență de multiplele poticneli și crize ale economiei UE, cea turcă s-a descurcat de minune în ultimii zece ani.

Turcii care doresc integrarea lor în UE se gândesc în primul rând că accesul în această organizație va consolida democrația liberală în țara lor. Carevasăzică, acești turci nu fac parte din bazinul electoral al lui Erdogan. Și sunt niște visători, ar mai spune  conservatorii care țin partea actualului președinte. Ei, ,,erdoganii’’, nici măcar nu se agită în privința intrării țării lor în organismul european. Pentru că știu că acest lucru este imposibil: integrarea Turciei în UE ar presupune printre alte beneficii și libertatea de mișcare a cetățenilor ei.

Or, această libertate, legată de cele 80 de milioane de cetățeni musulmani cât are Turcia azi, este mult prea mult pentru toate  statele europene luate la un loc. Și Erdogan și partidul său știu asta. Pentru ei, jocul pe cartea europeană a fost de la început o cacealma numai bună de folosit în diferite combinații diplomatice.

Interesant este că Turcia devine puternică în timp ce toate țările din zona ei fie descresc, fie sunt în război. Începe deja să se deslușească ideea unui Imperiu Otoman 2.0, iar acest lucru îi sperie enorm pe turcii europeniști, deoarece ei văd această chestiune ca venind, în mod logic, la pachet cu ,,islamizarea’’ țării lor. Din acest punct de vedere, Uniunea Europeană se află într-o situație în care, orice s-ar întâmpla, pierde.

Pe de o parte, dacă ar accepta integrarea Turciei, s-ar autodistruge, nerezistând migrației hoardelor a milioane de musulmani care vor cotropi Europa nu călare pe cal, ci pe speranța găsirii unei vieți mai bune. Pe de altă parte, dacă Turcia va rămâne în afara UE, ea se va transforma în timp într-o putere care va bate din nou la porțile Europei, dar și în Caucaz, spre pântecul Rusiei.

Mai puteţi citi şi:

Turcia pe înțelesul tuturor. Episodul 6

Turcia pe înțelesul tuturor. Episodul 5

Turcia pe înțelesul tuturor: Episodul 4

Turcia pe înțelesul tuturor: Episodul 3

Turcia pe înțelesul tuturor: Episodul 2

Turcia pe înțelesul tuturor – Episodul 1

 

 

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.