UDMR și logica pașilor mărunți pentru autonomie

-


În cei de la 28 de ani de la înființare, UDMR și-a perfecționat continuu strategia pentru obținerea autonomiei Transilvaniei, prin valorificarea eficientă a procentelor obținute în alegeri, în majorități politice de dreapta ori de stânga.

Au participat şi participă la guvernare în diverse combinaţii politice şi luptă pentru un singur deziderat: autonomia aşa zisului “Ţinut Secuiesc”, unde nu există minoritatea secuiască.

Spre deosebire de Vatra Românească, PUNR și România Mare care au valorificat naționalismul românesc până la extremism, în anii ’90 și apoi s-au prăbușit politic, liderii UDMR s-au reinventat în toți acești ani de când participă la guvernare sub o formă sau alta.

Au ştiut şi încă ştiu, să îşi promoveze oameni bine pregătiţi în plenul de la Bucureşti pentru promovarea propriilor interese. Pe de altă parte, politicienii noştri sunt mercantili și slabi în relația cu UDMR și implicit cu Budapesta, pentru că nu au dorit să negocieze drepturi similare cu ale maghiarilor din România, românilor care trăiesc în Ungaria.

De ce nu ar sprijini și Bucureștiul un partid al românilor din Gyula sau Micherechi, care să militeze pentru obținerea autonomiei culturale, etnice și teritoriale față de Budapesta? De ce politicienii noștrii în toți acești ani nu au fost capabili să finanțeze un partid politic al etnicilor români din Ungaria care să participe în alegeri şi să intre în Parlamentul ungar?

Răspunsurile nu sunt greu de oferit pentru că s-au complăcut în jocul pervers al conservării cu orice preț al majorității de la guvernare, cu riscul de a șubrezi instituțiile statului român.

Astăzi, când oficial  suntem în „Anul Centenarului”, România este un stat slab, guvernat de o gașcă de penali care nu sunt interesați cu adevărat de problemele țării, ci de interesele personale. În acest cadru, liderii UDMR valorifică orice context favorabil pentru a pune în practică un scenariu similar cu cel din Catalonia care reprezintă un precedent pentru statele naționale din centrul și estul Europei, constituite în urma „Tratatului de la Versailles din 1918”.

Kelemen Hunor și acoliții săi din grupările civicilor maghiari sunt conștienți că tandemul Dragnea-Tăriceanu poate fi ușor strâns cu ușa, iar guvernarea acestora să se clatine fără voturile de siguranţă ale parlamentarilor maghiari.

Declarația pe care Kelemen Hunor și liderii CNMT și PCM au semnat-o la Cluj, cu privire la începerea dezbaterilor cu autoritățile române pentru autonomie își are logică într-o declarație din toamnă a premierului ungar, Viktor Orban:

“Ungaria este suficient de puternică să-şi asume responsabilitatea pentru situaţia etnicilor maghiari din Transilvania. Noi, ungurii, vom avea un viitor şi vom putea să ne protejăm comunitatea, clădirile şi patrimoniul intelectual doar dacă ne unim”.

Această declarație a trecut oarecum neobservată în spațiul public de la București, dar pentru liderii UDMR a fost un semnal că politica pașilor mărunți se va apropia curând de finalitate şi ar putea îmbrăca forma unui referendum pentru obținerea autonomiei “Ținutului Secuiesc”.

Pe lângă declaraţia de la Cluj asumată de liderii Uniunii şi ai organizaţiilor civice maghiare mai avem un proiect de autonomie teritorială, depus în Ajunul Crăciunului în Parlament de către deputatul UDMR, Kulcsár-Terza József-György.

 Fără nici un fel de jenă, acesta propune organizarea ţinutului secuiesc în scaune, cu preşedinte, parlament, guvern propriu, iar limba oficială să fie maghiara. Curat murdar, coane Fănică! cum ar spune dramaturgul Ion Luca Caragiale. Dar cu articolul unu din Constituţia României cum rămâne?

“România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.

Provocările liderilor UDMR la adresa statului român au devenit o realitate în toţi aceşti ani şi este parte a unui joc politic pe care aceştia îl fac în tandem cu oficialităţile de la Budapesta pentru a crea o breşă de instabilitate.

Oare ce s-ar fi întâmplat pe 1 decembrie 2014 dacă un extremist al “Mişcării celor 64 de Comitate” ar fi reuşit să înşele vigilenţa SRI şi a DIICOT şi să detoneze o bombă la parada de la Târgu Secuiesc?

 Mai puteţi citi şi: Cazul agentului pedofil. Tudose l-a chemat la raport pe șeful Poliției Române

 

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.