Ultimele pregătiri înaintea summitului Trump-Kim Jong Un din Singapore

-


Cu o zi înaintea summitului istoric dintre preşedintele SUA, Donald Trump şi dictatorul nord-coreean, Kim Jong-Un din Singapore, oficialii americani şi nord-coreeni s-au întâlnit luni dimineaţa la hotelul Ritz Carlton pentru pregăti ultimele detalii, care ar urma să reducă divergenţele bilaterale în vederea evenimentului despre care Trump a avertizat că reprezintă „o unică încercare”.

 

Ambasadorul SUA în Filipine, Sung Kim, care şi-a reprezentat diplomatic ţara şi în Coreea de Sud, a condus delegaţia americană, iar Choe Son Hui, adjunct al ministrului de externe nord-coreean, a făcut parte din delegaţia Coreei de Nord.

Trump şi Kim au sosit în Singapore duminică. Potrivit KCNA, agenţia oficială de presă de la Phenian, cei doi vor discuta marţi despre denuclearizarea peninsulei coreene, mecanismele de menţinere a păcii şi alte probleme de interes reciproc.

În acest context, preşedintele american are pe agendă şi o întrevedere, luni la prânz, cu premierul ţării gazdă, Lee Hsien Loong, la Istana, reşedinţa oficială a preşedintelui singaporez.

„Cred că va funcționa foarte frumos”, a declarat Donald Trump luni la un prânz de lucru cu premierul din Singapore.

Summitul SUA-Coreea de Nord reprezintă un prim pas către un tratat de pace care să pună capăt oficial războiului coreean, ultima rămăşiţă a Războiului Rece, după ce ostilităţile au început în urma unui armistiţiu.

Un oficial american din cadrul Secret Service a declarat pentru AFP că Donald Trump este în formă, iar summitul de mâine va fi deschis.

„Ar putea fi două zile, vor vorbi atâta timp cât au nevoie”, a declarat acesta pentru AFP.

Washingtonul cere Phenianului să renunțe complet la arsenalul nuclear în timp ce nord-coreeni s-au arătat deschişi unei asemenea perspective care să ducă la denuclearizarea peninsulei coreene.

În schimb, agenția oficială de știri KCNA a Coreei de Nord a numit summit-ul „istoric”, spunând că va avea loc într-o „epocă schimbată” și „sub marea atenție și așteptare a întregii lumi”.

Kim Jong Un va face un  schimb  de opinii „largi și profunde” cu privire la chestiuni precum „construirea unui mecanism permanent și durabil de menținere a păcii pe peninsula coreeană” și „realizarea denuclearizării peninsulei coreene” cu Donald Trump, scrie KCNA.

Citeşte şi:

Dragnea îl amenință pe Iohannis cu suspendarea

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.