În ultimul ceas al lui Mihai ne mai jucăm de-a monarhia?

-


Monarhia e drăguță. E cu prinți, prințese, opulență, bidivii albi și nunți uriașe. Monarhia place multora pentru că rolul de supus înseamnă mai mult decât votant într-un sistem în care ai o putere aparentă.

 

În monarhie mai ai impresia că ești cineva, faci alianțe interesante prin cumetrie de sânge albastru și (ocazionaț) închizi ochii la câte un sex între verișori.

De ce n-a mai fost monarhie în România după 90? Un complex de împrejurări, o scârbăvnicie politică, dar nici poporul nu cred că era înnebunit să se întoarcă la un lider absolut. S-a vrut Cola, nu coroană.

Acum se mai dau unii boemi de ceasul morții că se curăță ultimul rege și c-o să rămânem de căruță. Să nu ne panicăm. Monarhia nu ne este inerentă. A venit de undeva, ne-a plăcut o perioadă și a ținut cât a putut. Că-i spunem voievod, rege, dictator sau președinte, poporul ăsta n-a părut niciodată prea selectiv în materie de drumul pe care să-l urmeze orbește.

După ce moare regele Mihai o să rămânem cu un smârc de monarhie, o combinație pe care nu m-am obosit s-o înțeleg niciodată. Cert este c-o să vedem în continuare filmări de la „Crăciunul Familiei Regale”, cadre cu niște oameni scorțoși, despre care (de fapt) nu știm nimic și nici că nu ne interesează. Casa noastră regală va arăta precum bunica aia care se simte ca la 25 și miroase ca la propria înmormântare.

Oricum, din lipsă de concret, deplângem o monarhie idilică. Un „ceva” la care visăm, un ideal. N-avem de unde să știm dacă era mai bine, ori dacă era mai rău. Visăm cu ochii deschiși la prinți, prințese și valsuri. Într-o țară în care majoritatea dau din buric și-s boși.

Mai puteți citi și: Bătaie la reședința Regelui Mihai I. Dezamăgirea Prințului Nicolae

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *