Un deputat a pus tunurile pe veniturile mari ale colegilor săi parlamentari

-


În aceeași zi în care parlamentarii și-au votat pensii nesimțite de peste 4.000 de lei, un deputat independent, Bogdan Diaconu, liderul Partidului România Unită, a depus la Parlament un proiect de lege ambițios care va ciunti serios din indemnizația aleșilor, dacă va fi adoptat. Concret, Diaconu dorește ca indemnizaţia lunară a parlamentarilor să fie echivalentă cu salariul minim pe economie, iar la pensie aceştia să primească beneficii doar pe baza contributivităţii.

„În prezent, există o ruptură între veniturile din indemnizaţia lunară a deputaţilor şi senatorilor şi din indemnizaţia pentru limită de vârstă a acestora şi veniturile salariale şi pensiile majorităţii românilor. În calitatea lor de reprezentanţi ai cetăţenilor, parlamentarii trebuie să fie racordaţi la problemele reale, de zi cu zi, ale românilor, iar una din cele mai grave este cea a veniturilor, fie că vorbim de salarii, fie că vorbim de pensii“, susține deputatul în expunerea de motive.

Ce cuprinde proiectul

Intitulat ”Proiect de lege specială privind indemnizația lunară și indemnizația pentru limită de vârstă a deputaților și senatorilor”, noul proiect stipulează următoarele:

Art. 1. Indemnizația lunară a deputaților și senatorilor pe durata exercitării mandatului se stabilește prin echivalare cu salariul minim pe economie stabilit prin lege la nivel național.

Art.2. La atingerea vârstei legale de pensionare, deputații și senatorii vor beneficia de un cuantum al indemnizației pentru limită de vârstă pentru perioada exercitării mandatului conform cu contribuția avută din salariul minim.

Art.3. Pentru deputații și senatorii care au avut un alt cuantum al indemnizației pe perioada exercitării mandatului până la promulgarea prezentei legi, indemnizația pentru limită de vârstă se va calcula conform cu contribuția din salariul minim pe economie stabilit prin lege la nivel național din perioada exercitării mandatului.

Art.4. Prezenta lege abrogă orice alte prevederi legale anterioare referitoare la cuantumul indemnizației deputaților și senatorilor pe perioada exercitării mandatului, precum și orice alte prevederi legale anterioare referitoare la cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă a deputaților și senatorilor.

În expunerea de motive se mai arată că în condițiile în care pensia unui parlamentar va fi calculată la fel ca a românilor cu salariul minim pe economie, aleșii vor fi mai atenți atunci când vine vorba de aprobarea de proiecte privind creșterea taxelor și a prețurilor. „În egală măsură, parlamentarii trebuie să fie conştienţi că, la împlinirea vârstei de pensionare, indemnizaţia de limită de vârstă pentru perioada de exercitare a mandatelor este la fel precum cea a cetăţenilor care au avut salariul minim pe economie, conform cu contribuţia avută pe perioada respectivă. Această modificare legislativă îi va determina pe parlamentari să fie foarte grijulii cu orice aprobare de majorare de taxe, cu orice creştere a preţurilor, cu orice evoluţie a inflaţiei şi să fie motivaţi să lupte pentru a reduce prin măsuri legislative discrepanţa dintre venituri şi puterea de cumpărare a populaţiei, fiind ei înşişi în aceeaşi situaţie“, se mai arată în expunerea de motive.

„În actualul legislativ, proiectul nu are mari șanse să treacă, dar, pe model german, vrem să introducem un proiect de lege privind normarea la oră, cu salariul minim pe oră, ceea ce va încuraja productivitatea și va instituti o plată corectă“, a declarat, pentru Jurnaliștii, deputatul Bogdan Diaconu.

Ideea deputatului Bogdan Diaconu este susținută de un număr impresionant de români. Pe pagina sa de Facebook, postarea pe tema acestui proiect de lege a adunat peste 7.000 de like-uri.

IMG_1332 (2)

Senatorii şi deputaţii români au un salariu lunar, numit indemnizaţie, în valoare de circa 5.000 de lei, dar care poate creşte dacă alesul are funcţii de conducere în comisii sau în Biroul Permanent. Indemnizaţia se acordă indiferent dacă alesul vine la serviciu în cele trei zile în care are loc ședința de plen.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon