Un general american a spus că rușii ar putea ocupa România. Este cazul sau nu să intrăm în panică?

-


Generalul american Ben Hodges, cel care până acum doi ani a condus forţele militare americane din Europa, a lansat în aceste zile un avertisment deosebit de grav, exprimându-și temerile că, după Crimeea, rușii ar putea ocupa România. Este cazul sau nu să intrăm în panică?

Mai întâi, trebuie menționat că afirmațiile generalului american au fost lansate la Praga, la conferința dedicată împlinirii a 20 de ani de la aderarea Cehiei la NATO. Ben Hodges a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să facă faţă în prezent unor ameninţări deosebit de grave din partea Rusiei, dar şi a Chinei, și în acest context, fostul şef al forţelor SUA din Europa a arătat că România ar putea fi următoarea ţintă a Moscovei, după Ucraina.

Generalul american a subliniat că Rusia are abilitatea de a sesiza din timp orice semn de slăbiciune din partea NATO, și nu va întârzia să recurgă în acest caz la agresiune, precizând că este necesară întărirea forţelor NATO în regiunea Mării Negre, dând detaliile care probabil au speriat pe mulți la București: „Aici Rusia este cea mai agresivă. Dacă Occidentul nu face nimic în ceea ce priveşte anexarea Crimeei, e foarte posibil ca apoi ruşii să ocupe Odessa, şi poate chiar şi România”.


Concomitent cu afirmațiile despre România, Hodges a mai punctat și faptul că aliaţii ar trebui să joace un rol mai important în NATO, cerând Berlinului să aloce mai mult pentru apărare și criticând ritmul foarte lent în care se construieşte infrastructura în Uniunea Europeană. La sfârșitul cuvântării generalul menționează că un război între Statele Unite şi China ar putea izbucni în orice clipă în următorii 10 ani, astfel eforturile americane se vor concentra în viitor în Pacific, Europa trebuind să fie deci capabilă de a se apăra singură.


Acestea fiind zise, consider totuși că afirmațiile generalului american trebuie analizate cu moderație. Asta din cauza locului unde au fost făcute, de cine au fost făcute, a contextului politic de la Washington, dar și a situației economice din zona centrală și de est a Europei.
În primul rând, aflat la un eveniment al NATO, generalul nu avea un subiect mai bun de discutat decât Rusia, cu atât mai mult cu cât se sărbătoreau două decenii de la aderarea la această alianță a Cehiei, adică a unui fost stat membru al Tratatului de la Varșovia.


Pe de altă parte, după retragerea sa din armată, Ben Hodges a devenit un membru important în organizația „Center for European Policy Analysis” care promovează interesele administrației americane. Ori Praga, prin politicienii săi eurosceptici ce se mulează azi perfect pe retorica anti-europeană a președintelui Trump, este locul ideal de a disemina paradigma de azi a SUA: 2% din PIB pentru apărare. Cu atât mai mult cu cât Cehia, alături de Polonia, Slovacia și Ungaria, formează Grupul de la Vișegrad, cel care dintotdeauna a fost mai apropiat de Washington decât de Berlin sau Paris.

Căutând în afirmațiile ceva mai îndepărtate în timp ale generalului Hodges, observăm că declarațiile cu o oarece bătaie politică ale acestuia nu reprezintă o noutate. Astfel, pe când era în funcția de comandant al trupelor americane în Europa, Hodges a avertizat că NATO nu poate desfășura forțe importante în Europa de Est la fel de rapid ca Rusia, cerând crearea unui spațiu de liberă-circulație militară la nivelul Alianței, similar Spațiului Schengen. Cel mai probabil această cerință a generalului american, de a muta trupe de la Paris până la Varșovia, folosindu-se de autostrăzile europene ca de niște drumuri militare, dând pentru aceasta Uniunii Europene doar ,,o înștiințare cu trei zile înainte’’, a stârnit zâmbete într-un Bruxelles, unde nu există nicio teamă de Moscova.


Îndreptându-ne atenția si spre contextul politic de azi de la Washington, putem simplifica totul extrem de plastic prin afirmația: ,,Trump nu e ca Obama’’. De altfel, acest fapt este cât se poate de clar subliniat de actualul locatar de la Casă Albă. Astfel, întrebat de un jurnalist la bordul Air Force One, despre problema anexării Crimeei de către Rusia, Trump a răspuns printre altele: „Preşedintele Obama este cel care a lăsat asta să se întâmple”, lăsând de înțeles că această situație va fi discutată la următoarea întâlnire cu omologul rus, Vladimir Putin, programată pentru 16 iulie la Helsinki.


Cât despre contextul economic al țărilor din Europa Centrală și de Est, situația este cât se poate de fericită. Economiile acestor țări cresc, chiar și în cele unde clasa politică lasă de dorit, iar aici cazurile României și Bulgariei sunt emblematice. Astfel, la un calcul rapid, PIB-ul țărilor membre Intermarium (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, Austria, Slovenia, Croația, România și Bulgaria) este mai mare decât cel al Rusiei.

Acest potențial economic, dacă este cheltuit și în domeniul militar cu discernământ, poate asigura o apărare satisfăcătoare împotriva Moscovei. Asta dacă, desigur, vom reuși să ne apărăm și de noi înșine. Pentru că se pare că tocmai din acest punct de vedere suntem cei mai descoperiți în fața Rusiei.

Iar pentru a demonstra acest lucru, un mic exemplu recent: eurodeputații au votat în această săptămână o rezoluție conform căreia UE trebuie să impună sancțiuni suplimentare în cazul în care Rusia continuă să încalce dreptul internațional. În cazul României, șase europarlamentari au votat împotriva, toți aceștia aparținând de PSD. Numele lor: Andi CRISTEA, Doru-Claudian FRUNZULICĂ, Maria GRAPINI, Dan NICA, Maria Gabriela ZOANĂ și Claudia ȚAPARDEL.

Citeşte şi:

R. Moldova, un vehicul electoral pentru politicienii de la Bucureşti? INTERVIU cu preşedintele Asociaţiei Expert for Security and Global Affairs, Angela Grămadă


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.