Un jurnalist turc a fost condamnat la închisoare pentru că l-ar fi insultat pe Twitter pe șeful statului

-


Un jurnalist turc a fost condamnat de un tribunal din Ankara la 21 de luni de închisoare cu suspendare pentru că l-ar fi insultat pe Recep Tayyip Erdogan, informează BN24. Bulent Kenes a scris pe Twitter că dacă mama președintelui mai trăia, i-ar fi fost rușine cu ceea ce face fiul ei în Turcia. Mama lui Erdogan a murit în anul 2011, când Erdogan era premier.

Jurnalistul a postat mesajul în iulie 2014, în ultima lună de mandat ca premier al lui Erdogan și s-a apărat în fața judecătorului spunând că este protejat de libertatea de exprimare și că în postarea sa nici măcar nu a pomenit numele președintelui. Ziarul la care lucrează jurnalistul este apropiat cercului de interese al lui Fethullah Gulen, unul dintre cei mai mare dușmani ai lui Erdogan.

La finalul anului trecut, zeci de ziarişti au fost arestaţi într-o operaţiune de anihilare a adversarilor preşedintelui Erdogan, fiind anchetaţi pentru conspiraţie în vederea unei lovituri de stat. După ce oficiali ai Uniunii Europene şi ai Departamentului de Stat şi-au exprimat îngrijorarea pentru acţiunea în forţă împotriva ziariştilor şi a unor instituţii media, Erdogan a răspuns că UE trebuie să-și vadă de treabă.

În ultimii ani, Erdogan a luat măsuri stricte de supraveghere a mijloacelor de social media din Turcia pe care s-au difuzat materiale compromiţătoare despre corupţie şi legături nepotrivite la vârful puterii.

Ponta, alături de Erdogan

Vineri, după ce moţiunea de cenzură a PNL a fost respinsă în Parlament, premierul Victor Ponta a plecat la Baku la deschiderea Jocurilor Europene, ceremonie boicotată de liderii europeni. Într-o fotografie transmisă de presă din tribuna oficială, Ponta este arătat în spatele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, a liderului turc, Recep Erdogan, și a lui Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului.

După festivitatea din Azerbaidjan, Victor Ponta a plecat la o clinică din Turcia, unde a suferit o intervenție chirurgicală la genunchiul stâng. Presa a comentat intens deplasarea primului ministru, care a ales să opereze acolo pentru a scăpa de presiunile presei.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon