Un medic despre scandalul din Sănătate: «Am fi 100 de miliarde de oameni pe fața Pământului dacă nu ar muri nimeni»

-


În plin scandal al dezinfectanților diluați și al medicamentelor neconforme, un medic cunoscut merge împotriva curentului și desființează declarațiile colegilor. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, îl contrazice pe doctorul Cătălin Cîrstoveanu, care a pus la îndoială calitatea medicamentelor, și spune că au existat astfel de cazuri, dar acum multă vreme și, între timp, medicamentele respective au fost retrase de pe piață.

Medicul Cătălin Cîrstoveanu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă nou născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” din Capitală, a declarat săptămâna trecută, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, că există pe piaţă medicamente care nu-şi fac efectul. „Faceţi, vă rog, teste şi la medicamente! Ştiu medicamente generice, al căror import e protejat de politicieni, care nu-şi fac efectul”, a declarat Cîrstoveanu într-un interviu acordat jurnalistului Cătălin Tolontan.

Monica Pop spunea, ulterior, pentru Digi24, că ”am văzut şi eu o dată, e adevărat, s-a întâmplat cu nişte picături oftalmologice antiglaucomacoase care nu aveau niciun fel de efecte. Se poate întâmpla lucrul acesta, există firme, sigur că marea majoritate nu sunt aşa, dar există şi situaţii de genul acesta şi e tragic când se întâmplă.”

Jurnaliștii.ro a discutat cu medicul Monica Pop mai pe larg, despre acest subiect.

Jurnaliștii.ro: Ați întâlnit picături oftalmologice care nu aveau efect?

Monica Pop: Era foarte demult, era vorba de picături ineficiente sau de medicamente ineficiente. Sigur că voi confirma acest lucru, dar era foarte demult şi ele au fost retrase de atunci.

În prezent nu mai aveți aceste probleme?

Nu, deloc.

Cum comentați declarațiile doctorului Cîrstoveanu de la Spitalul Marie Curie?

Doctorul Cîrstoveanu exagerează foarte mult şi să ştiți că în toată istoria asta este şi o cotă foarte mare de exagerare.

Vreau să vă spun un lucru: eu m-am operat în urmă cu o lună și jumătate la Urgență, la Floreasca. Concomitent cu mine s-au operat şaptezeci şi ceva de pacienți şi niciunul nu are niciun fel de nimic. Nicio complicație, nimic. Cum este posibil? Că muream toți dacă era adevărat. Nicio infecție. Deci nu este adevărat. Vă spun încă o dată: este o cotă foarte mare de hiperbolă.

Am scris pe Facebook despre acest lucru, intrați să vedeți comentariile oamenilor care s-au operat şi care nu au nimic. Mi-a scris cineva că s-a operat de 9 ori în 3 ani Piatra Neamț, ultima dată acum, şi mi-a spus că nu are nimic, că nu a pățit niciodată nimic.

Noi, de exemplu, ca spital (Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București), nu am avut nicio infecție anul trecut. Şi dacă la noi se poate, înseamnă că nu e adevărat, e o mare cotă de minciună. Asta cu „au murit milioane prin spitale” e o nerușinare, nu este adevărat.

Au început să fie pacienți mult mai puțini, la noi oricum sunt prea mulți, aşa că, din punctul ăsta de vedere… Dar oamenii pierd încrederea în spitale şi o să stea să moară acasă. Cu o peritonita moare acasă dacă stă şi nu o operează în 24 de ore.

La spitalul dumneavoastră a scăzut numărul de pacienți?

La noi nu. Nici nu poate să scadă, pentru că este spitalul central de oftalmologie. Însă peste tot, îmi spun colegii mei, au început să nu mai vină pacienții. Şi au dreptate pacienții dacă se tem, în condițiile în care se mediatizează lucruri care nu sunt adevărate.

Eu sunt medic şi vă repet. Hai să spunem că poate la mine ar fi avut mai multă grijă pentru că sunt colegul lor, dar tot felul de oameni s-au operat concomitent cu mine şi n-a pățit niciunul nimic. Şi am păstrat relații, din şaptezeci şi ceva de pacienți, să zicem cu patruzeci. Niciunul nu are absolut nimic. Dacă se spăla cu apă chioară eram aşa noi?

Apoi socotelile. Dacă ştiți chimie cât de cât, cum să fie ceva de 2500 de ori mai puțin concentrat? Oricine a făcut şi şcoală ştie că aşa ceva nu se poate. Nu există lucrul acesta, concentrațiile sunt până la sută. N-a dat niciun biochimist aşa, asta e interpretarea ziariştilor.

Cei de la ICECHIM au transmis aceste date

Soțul meu lucrează acolo, n-a spus nimeni că e cu 2500 mai puțin concentrat.

Chiar de 4200 de ori, în spitalele din Argeș, au spus specialiştii 

Nu putea să spună aşa ceva un laborator.

Secretarul de stat s-a făcut de râs. A zis că, în loc de 15%, era concentrația de 5%. Adică de zece ori mai puțin. Păi după câte ştiu eu de la matematică, 15 împărțit la zece fac 1,5, nu 5. Deci o gafă monumentală, cum să scrieți aşa ceva. Şi vă spun încă o dată, ar fi omorâți toți oamenii din țară asta. Ori vreau să ştiți un lucru foarte clar: din 100 de pacienți internați într-un spital, 95 pleacă vindecați. De ce vorbiți numai de ăia 5 la care nu e aşa? Şi nu de ăia 95 care plecă VINDECAȚI? Şi 5% am spus că nu s-au vindecat, nu că au făcut infecții. Din 3 milioane şi ceva de români câți se duc la spital într-un an, cred că sunt 15 cu infecții.

„Nu se mai și moare în medicină? Nu au murit președinți și oameni mari și miniștri în spitale? Cum ar fi, nu moare nimeni? Am fi 100 de miliarde de oameni pe fața Pământului dacă nu ar muri nimeni. Cum adică, poți să vindeci pe toată lumea?”

În toată lumea sunt oameni care nu se vindecă, când se duc într-un spital. Nu se mai și moare în medicină? Nu au murit președinți și oameni mari și miniștri în spitale? Cum ar fi, nu moare nimeni? Am fi 100 de miliarde de oameni pe fața Pământului dacă nu ar muri nimeni. Cum adică, poți să vindeci pe toată lumea? Ce bine ar fi. Învățați-mă și pe mine cum se face, că aș vrea să vindec pe toată lumea care îmi pică pe mână vreodată. Dar nu se poate asta. Deci din 100 de bolnavi, 95 se vindecă, 5 nu, dar n-am spus că fac infecții. Dar mai și mor, mai fac și complicații, la unii nu se poate. Toate bolile le stăpânim? Nu se moare în toată lumea?

Cum adică e mult 5 din 100? E 5%, cum este mult?

Dacă ați avea pe cineva în cei 5%?

Dar am avut. Dacă se duce cineva cu cancer terminal în spital trebuie să mă revolt eu? De ce? Sunt boli terminale, infarcte, ce pot să le fac eu?

Putea fi prevenit, da. Dar oamenii din țara asta își bat toți joc de sănătate. Fiecare dă cu noroi în sistemul de sănătate cât poate, că atât îl duce capul, dar când se îmbolnăvește vrea la cel mai bun medic și la cel mai bun spital. Și fără să plătească nimic, de cele mai multe ori. Asta este atitudinea.

Vă spun că o să plece toți doctorii din țara asta. Și așa sunt deja plecați. Uniunea Europeană se poartă foarte cum nu trebuie din punctul ăsta de vedere și a început să racoleze deja studenți din anul 4, care sunt buni, și să le ofere slujbe.

Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului există un buton prin care puteți face o sesizare privind un medicament neconform. Îl folosiți?

Ca să demonstrezi că ceva e neconform e o cale foarte lungă și grea. Un pacient nu are cum să știe dacă un medicament e neconform. Iar noi, medicii, avem relațiile noastre oficiale pentru așa ceva, nu avem nevoie de acest buton. Noi suntem obligați să comunicăm la Agenția Medicamentului orice fel de neconformitate. Așa este de când e lumea.

Ați trimis până acum vreo sesizare?

Normal, toți doctorii trimit. Există fișe speciale pentru așa ceva.

Ce fel de medicamente ați sesizat?

Nu e treaba dumneavoastră. Dacă Agenția Medicamentului vrea vreodată să le facă publice, e problema lor, nu a noastră. Aceste lucruri nu sunt publice, pentru că s-ar putea întâmpla să nu fie așa și pacientul atunci nu mai folosește produsul. Dar nu prea e cazul, pentru că sunt foarte puține cazuri de medicamente neconforme.

Citește și: Profesorul Mihai Coculescu a murit după ce a luat șase viruși și bacterii din Spitalul Fundeni

Mitul „lipsei de calciu”

MEDIC: „Am luat din spital un E.coli multirezistent şi un stafilococ auriu dar nu-i pasă nimănui”

Foto: evz.ro


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.