Un nou caz de impostură în sistemul sanitar. Falși fizicieni medicali în spitale

-


Colegiul fizicienilor a descoperit opt perosane care practicau meseria de fizicieni medicali. Eu sunt implicați în administrarea tratamentelor pentru bolnavii de cancer.

Aceste persoane au lucrat la mai multe spitale  printre care spitalul Militar, IOB, spitalul Roșiorii de Vede, spitalul județean din Bacău, Institutul Oncologic Iași.

„Noi am sesizat conducerea spitalului din Bacău dar nu au luat nicio măsură. Reprezentanții spitalului din Bacău ne-au spus că fac ce vor dumnealor”, a explicat, la Digi24, Marin Bodale, președintele Colegiului fizicienilor.

Alte declarații:

„Am identificat opt persoane care practică meseria de fizician medical fără o pregătire în fizica medicală. Legea ne explică foarte clar care sunt procedurile de recunoaștere diplomelor dintr-un alt domeniu decât fizica medicală. Dumnealor nu au pracurs pașii respectivi și au obținut acreditări cu complicitatea unor angajați și și-au fluturat hârtiile pe la diverși angajatori. Ei au profesii de inginer mecanic, bioinginer, chimis, inginer sau chiar persoane din străinătate care au venit și nu au o autorizare din partea autorităților statului.

Acreditarea, ca procedură, ar trebui să fie dată de ministerul Sănătății.

Trebuie să li se spună ce trebuie să facă pentru a lucra în sistemul sanitar. Dumnealor nu au parcurs aceste proceduri.

Ministerul Sănătății nu a vrut niciodată să discute despre organismul care reglementează această profesie.

Acestor persoane le lipsesc cursurile de fizică nucleară, fizică aplicată, imagistică nucleară, fizică aplicată în radioterapie, optică medicală. Programa este acreditată de ARACIS. Deși le lipsesc aceste specializări, ei au primit acreditări”.

Despre riscuri:

„A fost pusă în pericol viața pacienților și a personalului medical pentru că, neavând cunoștințe temeinice de fizică nucleară, nu se poate ști ce doză au primit bolnavii de cancer, dacă li s-a administrat o doză corectă de radiații sau nu”, a conchis Marin Bodale.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.