Un nou Cernobîl în Nordul Rusiei, după explozia rachetei nucleare din poligonul de la Arhanghelsk

-


Nivelul radiaţiilor în oraşul Severodvinsk, aflat la 40 de kilometri de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, în urma accidentului produs joia trecută în timpul testării unui rachete, potrivit agenţiei ruse de meteorologie, Rosgidromet.

Administraţia oraşului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul nuclear a anunţat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, după care mesajul a fost şters.

Potrivit Greenpeace, nivelul radiaţiilor în zonă a crescut chiar şi de 20 de ori.

Deşi, iniţial, autorităţile ruse au negat că incidentul ar fi unul de tip nuclear, ulterior, agenţia atomică rusă, Rosatom, a confirmat indirect această ipoteză, transmiţând sâmbătă, la două zile după incident, că explozia a fost cauzată de o defecţiune la „sursa de energie pe bază de izotopi a unui motor de rachetă cu combustibil lichid”.

Viaceslav Solovyov, directorul ştiinţific al Centrului Nuclear Federal din Rusia, institut în cadrul căruia lucrau cinci dintre cei şapte oameni decedaţi în cursul testării unei rachete la o bază militară din regiunea Arhanghelsk, a confirmat că oamenii de ştiinţă studiau surse de energie atomică de mici dimensiuni.

Trump ştie „multe despre misterioasa explozie de la Arhanghelsk”

Preşedintele american Donald Trump a declarat, luni, că ştie „multe” despre explozia misterioasă care s-a produs joi într-o bază militară rusă şi a dat asigurări chiar că SUA au o armă similară, o afirmaţie dezminţită imediat de un expert respectat, scrie AFP.

„SUA au aflat multe despre explozia unei rachete defectuoase în Rusia”, a postat pe Twitter miliardarul republican, menţionând racheta „Skyfall”. Noi avem o tehnologie similară, dar mai avansată”, a scris Trump, pe Twitter.

La rândul său, expertul în arme nucleare, Joe Cirincione a spus că SUA a testat în 1960 o rachetă similară cu cea a ruşilor însă proiectul a fost abandonat, după ce a fost catalogat drept nerealizabil.

„Iată ce este bizar. Noi nu avem un program de rachete de croazieră cu propulsie nucleară. Am încercat să dezvoltăm una, în anii 1960, dar era prea delirant, prea irealizabil, prea crud chiar şi pentru acei ani de nebunie nucleară ai Războiului rece”, a adăugat Joe Cirincione, preşedintele Fundaţiei Ploughshares Fund, care militează pentru o denuclearizare globală.

Accidentul de săptămâna trecută este probabil legat de testarea unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară pe care Rusia o numeşte 9M730 -Burevestnik, una dintre noile arme „invincibile” despre care Vladimir Putin a vorbit la începutul anului. NATO a dat acestei rachete ruse numele de „SSC-X-9 Skyfall”.

La patru zile după explozie, care s-a soldat cu cel puţin cinci morţi, autorităţile ruse au recunoscut luni că accidentul a fost legat de testarea unor „arme noi”, promiţând să le ducă „până la capăt”.

Baza unde s-a produs accidentul, deschisă în 1954 şi specializată în teste cu rachete ale flotei ruse, în special rachete balistice, este situată în apropiere de satul Nionoska, în regiunea Arhanghelsk.

Citeşte şi:

Johnson, obligat să finalizeze Brexit-ul „prin orice mijloace”? 31 octombrie, data limită

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.