Un nou conflict mocnește în Kosovo? Premierul Serbiei, persona non-grata la Priștina

-


Premierul Serbiei Ana Brnabic a fost declarată joi seara persona non-grata în Kosovo, în urma unor afirmaţii calificate drept rasiste de către Pristina, un nou semn al tensiunii actuale între cele două părţi, scrie France Presse.

”Eu, ministru al afacerilor externe (…), nu voi permite premierului (Ana Brnabic) să intre în Kosovo atât timp cât ea vehiculează o ideologie rasistă şi ilicită împotriva poporului din Kosovo”, a scris Behgjet Pacolli, pe Facebook.

În schimb, Ana Brnabic i-a atacat miercuri pe oficialii din Kosovo, afirmând că aceştia sunt ”oameni care au ieşit literalmente din pădure, terorişti care nu au fost condamnaţi, cea mai rea specie de populişti”.

Preşedintele Hashim Thaçi, premierul Ramush Haradinaj, şeful parlamentului Kadri Veseli sunt toţi foşti lideri ai gherilei kosovare albaneze, care a luptat împotriva trupelor sârbe în timpul războiului din 1998-1999. Belgradul îi acuză că sunt criminali de război. Acest conflict s-a soldat cu 13.000 de morţi, în marea lor majoritate kosovari albanezi, scrie AFP.

Hashim Thaçi a condamnat de asemenea afirmaţiile premierului Ana Brnabic, pe care le-a calificat drept ‘o altă mărturie a urii patologice a actualului regim al Serbiei împotriva cetăţenilor din Kosovo’.

Serbia nu recunoaşte autoproclamata independenţă a Kosovo, fosta sa provincie sudică, unde mai trăiesc încă aproximativ 120.000 de sârbi. Pristina încearcă să-şi impună suveranitatea în zonele în care aceştia alcătuiesc majoritatea, notează agenţia de presă franceză.

O operaţiune a poliţiei kosovare desfăşurată marţi împotriva unei reţele de contrabandă, desfăşurată în special în zonele sârbe, a provocat incidente atunci când populaţia a încercat să se opună. Doi poliţişti kosovari au fost răniţi prin tiruri cu arme de foc în localitatea Zubin Potok (nord).

Aşa cum face în mod regulat de fiecare dată când tensiunile escaladează, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a plasat armata în stare de alertă.

Relaţiile între Belgrad şi Pristina s-au deteriorat, iar dialogul între cele două părţi se află în impas de mai multe luni. Un recent summit la Berlin nu a permis relansarea acestuia. O altă reuniune ar urma să aibă loc la începutul lunii iulie la Paris.

Serbia cere ridicarea taxelor vamale de 100% impuse produselor sale de către Kosovo, care susţine că le va suspenda atunci când Belgradul îi va recunoaşte independenţa.

Citește și:

Papamobilul este o mașină concepută la Uzina Dacia

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.